Sala “Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj a găzduit miercuri, 4 mai, lansarea cărţii – „Sub semnul pajurei. Povestea unui pilot de elicopter”, scrisă de Romeo Eugen Lupu.
Volumul a apărut la Editura “Noi Media Print” şi cuprinde poveşti ale unui pilot de elicopter, pilot din localitatea Buciumi – judeţul Sălaj.
După cum a explicat Daniel Săuca, directorul CCAJ Sălaj, în deschiderea evenimentului, prin acest volum scris de Romeo Eugen Lupu, se mai demonstrează încă odată că sălăjenii sunt o specie aparte. “Sălăjenii sunt peste tot! Chiar sunt peste tot, de la primul ministru al României, până la universităţi, piloţi, oameni de ştiinţă, fizicieni. Este un lucru care ar merita studiat şi ar merita scris despre ei. Eu am început într-o vreme, m-am lăsat. Sper că alţi colegi din presă vor face acest lucru”, a precizat reprezentantul instituţiei de cultură. Ideea de a scrie o carte care să cuprindă “poveşti” din activitatea de pilot, întâmplări pe care autorul le-a trăit i-a venit în urma accidentului de aviaţie din Apuseni. “De ce am scris această carte? În 2014, în ianuarie, un accident de aviaţie din Apuseni aducea în mass-media o problemă legată de misiuni umanitare, de întâmplări legate de situaţii de urgenţă, nefericite. Am fost invitat la foarte multe televiziuni ca să fac comentarii pe tema accidentului. Am fost văzut de multă lume, printre care şi foşti colegi de şcoală generală şi am fost sunat. Mi-a făcut plăcere să mă aud la telefon cu colegi după 37 de ani. Şi atunci din discuţii, ne-am gândit că ar fi bine să ne şi vedem. Am organizat o revedere, ne-am invitat profesorii şi chiar am reuşit să depănăm amintiri. (…). Am obsolvit în anul 1985 şi am devenit pilot militar şi am reuşit o evoluţie în carieră pas cu pas, fără să sar aşa cum se întâmplă astzăzi: cine-şi doreşte, şi poate, ajunge direct în vârf şi obţine toate calificările. Eu mi-am obţinut calificările de pilot şi de militar treaptă cu treaptă, examen după examen. Acest fapt mi-a dat posibilitatea să zbor şi să fac misiuni grele. Experienţa mi-a permis, în anul 1992, să mă mut în structurile Ministerului de Interne şi abia atunci am început să execut misiuni complexe în toată Ţara Românească. Tocmai acest fapt m-a determinat să pun între coperţile unei cărţi, poveşti în care să spun despre aceste întâmplări”, a precizat autorul Romeo Eugen Lupu.
Autorul volumului este comandor (r) şi s-a născut în comuna Buciumi , judeţul Sălaj. Clasele I –IV le-a aboslvit la Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” din Zalău. Apoi a urmat cursurile Şcolii generale nr.1, calsele V-VIII; Liceul Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia; Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie “Aurel Vlaicu”, Bobocu, Buzău – navigant activ şi Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” – fiind licenţiat în Ştiinte juridice. Din activitatea profesională a autorului amintim: pilot militar de elicopter promoţia 1985; 1985-1992, pilot la Regimentul 61 elicoptere Boteni, Dâmboviţa, în funcţia de pilot secund şi pilot şef; 1992-2013, pilot în structurile de aviaţie ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în următoarele funcţii: pilot secund, comandant de echipaj, comandant de detaşament, comandant de unitate, adjunct al inspectorului general pentru zbor metodica şi instruire, la Inspectoratul General de Aviatie al MAI şi şef de serviciu la Serviciul Coordonare Misiuni şi Cooperare. Are la activ peste 4.000 de ore de zbor efectuate în misiuni în ţară şi în străinătate. Este pilot militar clasa I, instructor de zbor în toate condiţiile meteorologice, ziua şi noaptea, posesor al licenţelor de zbor militare şi civile. A înfiinţat Unitatea Specială de Aviaţie Tulcea şi a contribuit la înfiintarea celei de la Cluj Napoca, iar în prezent este la angajat la compania ”ABC Developent Aviation ” – companie cu capital 100 la sută românesc, în funcţia de manager proiect heliport.
La eveniment au luat parte reprezentanţi ai CCAJ Sălaj, reprezentantul guvernului în teritoriu Marin Niţu, primarul municipiului Zalău – Radu Căpîlnaşiu, prieteni, colegi cunoscuţi şi nu în ultimul rând familia autorului.
mwie radu capilnasiu!