Sala “Dialoguri europene” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj a găzduit astăzi după-amaiză lansarea cărţii unui cunoscut jurnalist zălăuan, Sebastian Olaru, “Sălaj. Locuri de de poveste, povestea locurilor”.
Evenimentul care a adunat oameni de cultură, autorităţi publice, jurnalişti şi prieteni ai autorului a fost organizat de Consiliul Judeţean (CJ), CCAJ Sălaj şi Agenţia Naţională de Presă “Agerpress”. Volumul are la bază materiale publicistice realizate de jurnalistul Sebastian Olaru şi jurnaliştii Redacţiei Documentare – Arhivă din cadrul ANP “Agerpress”, publicate pe fluxul agenţiei în anul 2014 şi în 2015. La realizarea şi editarea materiaelor şi-au adus contribuţia: Georgiana Tănăsescu, Karina Olteanu, Cristian Anghelache, Ștefan Gabrea, Mariana Zbora – Ciurel, Irina Cristea, Marina Bădulescu, Roxana Mihordescu şi Doina Lecea.
“Astăzi avem bucuria de a vă oferi o carte specială, de promovarea a judeţului Sălaj, intitulată <<Sălaj. Locuri de poveste, povestea locurilor>>, o carte scrisă realizată de către colegul nostru Sebastian Olaru. În privinţa acestui volum, eu cred că reprezintă un eveniment important în contextul în care mai toată lumea vorbeşte despre turism despre promovare, despre identificarea unor potenţiale zone prin care să ne dezvoltăm. Atâta vreme cât vom avea asemenea cărţi, chiar dacă nu sunt deloc ieftine, sunt chiar scumpe, vom putea să fim mai aproape de aceste obiective”, a precizat în deschiderea evenimentului Daniel Săuca – directorul CCAJ Sălaj.
Vizibil emoţionat, jurnalistul Sebastian Olaru a ţinut să mulţumească tuturor celor care i-au fost alături. “Este prima carte pe care o lansez, sper că nu şi ultima. Dacă ar fi să fac un scurt istoric al ei, a pornit de la o iniţiativă a agenţiei de presă Agerpress. A fost un proiect prin care au fost prezentate toate judeţele ţării, inclusiv Sălajul. Eu m-am ocupat de această prezentare, am realizat o serie de reportaje, iar Daniel Săuca a fost cel care mi-a propus să pun aceste reportaje într-o lucrare. Îi mulţumesc, la fel cum îi mulţumesc preşedintelui CJ, Tiberiu Marc, care a crezut în această idee care s-a concretizat în cartea aici de faţă”, a precizat autorul.
Cartea este una care abordează judeţul Sălaj prin intermediul reportajelor, este foarte atractivă şi diferită de ceea ce înseamnă un ghid turistic. “Am încercat să ajung la sufletul potenţialilor cititori. Eu cred că prin reportaje se poate ajuta presa scrisă să trăiască”, a adăugat Sebastian Olaru.
Tot cu acest prilej a fost prezentată şi o broşură foarte interesată de portrete realizată de acelaşi autor. Evenimentul a continuat cu acordurile unui intermezzo muzical susţinut de tenorul Sergiu Chirilă şi cu bucatele tradiţionale pregătite de maestru Mircea Groza: sarmalele cu păsat, moşocoarnele sau fasolea zolită cu pârgălaş de ceapă, toate stropite cu o pălincă şi un vin rubiniu, din care au gustat mai toţi cei prezenţi.
Sebastian Olaru – unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din Sălaj
Sebastian Olaru, „Sebi”, aşa cum îl ştie mai toată lumea, este unul dintre cei mai cunoscuţi ziarişti din judeţul Sălaj, activând de-a lungul timpului la principalele media județene: Radio Transilvania – Zalău, Magazin Sălăjean, Graiul Sălajului, Sălăjeanul. Din iunie 2008 este corespondent pentru județul Sălaj al Agenției Naționale de Presă „Agerpres”. „Povestea plaiurilor sălăjene, a legendelor locului şi a locurilor de legendă, povestea monumentelor în care s-a scris istoria judeţului, povestea frumuseţilor naturale şi a celor create de mâna omului, toate acestea meritau să fie spuse şi altfel decât în abordarea clasică a unor texte de pe pliantele de promovare turistică sau din mediul online. Am scris reportajele reunite în această carte în primul rând cu sufletul, încercând să surprind emoţia care pulsează atât în piatra rece a unui fost castru roman, în liniştea rece a unei biserici de lemn, cât şi pe cea pe care o simţi privind în zare de pe culmile împădurite ale judeţului. Emoţie pe care sper să o transmit şi celor ce vor parcurge paginile acestei cărţi, alături de dorinţa de vedea şi a simţi, «pe viu», măcar o frântură din locurile de legendă şi legenda locurilor din Sălaj”, scrie autorul în postfaţa volumului – “Sălaj.Locuri de de poveste, povestea locurilor”.
fix pix!