La 66 de ani de la moartea sa, marele om politic Iuliu Maniu va fi comemorat la Bădăcin. Este vorba despre un moment omagial ”Salvați Istoria Națională! Redați Casa Maniu Românilor!” organizat de Parohia Greco Catolică Bădăcin în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului (CCAJ) Sălaj, Biblioteca Județeană Sălaj, Școala Gimnazială Nr. 1 Pericei, publicația ”Sălajul pur și Simplu” şi Radio Maria. Acțiunea dedicată marelui om politic va alea loc duminică – 3 februarie, începând cu ora 10. Programul va debuta cu Sfânta Liturghie, la biserica Greco Catolică Bădăcin – parastas pentru Familia Maniu şi va continua cu depuneri de coroane şi jerbe la bustul lui Iuliu Maniu din Dealul Ţarinei. Activitatea va continua la căminul cultural cu alocuţiuni susţinute de: Ioan Andrei Gherasim – ”Anul 1919 – Iuliu Maniu şi Consiliul Dirigent, Ilie Lazăr şi Gărzile Naţionale” şi Marin Pop – ”Încercări de comemorare şi reabilitare a memoriei lui Iuliu Maniu, sub lupa Securităţii”. Cei prezenţi la activitatea omagială vor avea parte de un moment artistic realizat Corul ”Dealul Ţarinii” şi Grupul ”Urmașii lui Iuliu Maniu” din Bădăcin, dar şi de lansări de carte: Florica Pop – ”Despre oameni şi opere”, Camelia Burghele – ”Bădăcin, satul memoriei culturale”, Daniel Săuca şi Traian Vedinaş- ”Sălajul la Centenar”.
Iuliu Maniu, om politic şi preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, a încetat din viaţă în temniţa din Sighet. Una dintre cele mai sinistre închisori ale României, cea de la Sighetu Marmaţiei, a fost locul ales de autorităţile comuniste pentru a extermina elita României interbelice. Alături de oamenii politici care au făurit România Mare, acolo au fost închişi episcopi greco-catolici şi romano-catolici, oameni de cultură sau, pur şi simplu, oameni care au luptat împotriva bolşevismului. Iuliu Maniu s-a stins pe un ger puternic, în data de 5 februarie 1953.
Maniu a fost aruncat în închisoare de judecătorii regelui şi, nu întâmplător. Sfinxul din Bădăcin a sfidat casa regală şi nu a participat la încoronarea de la Alba, avea motivele lui legate de biserica greco-catolică. Maniu a fost înhăţat după fuga de la Tămădău şi a primit o grea pedeapsă, închisoare pe viaţă. Soarta lui Maniu a fost pecetluită de rege. Capito ?
@12:25. Confunzi sula cu prefectura: comuniștii l-au judecat și întemnițat pentru complot împotriva noii puteri instalate de ruși în 6 martie 1945, iar pînă la abolirea monarhiei toate actele purtau antetul Regelui. Dacă în Marea Britanie se dă în 2019 o sentință în numele Reginei Elisabeta a II-a, asta zici că înseamnă că Regina l-a condamnat pe acela?
Zici tu ca regele Mihai era de decor. Oare monarhistii CE zic ?
mai e putin si vom avea un sfant MANIU!Ca si ungurii si greco catolicii vor sa-si consolideze o istorie a lor care nu are nimic in comun cu romanismul.Maniu a fost condamnat pe criterii religioase, n-a vrut sa apere tara ca un patriot!