Căminul cultural din localitatea Bădăcin va găzdui duminică, 9 februarie, evenimentul „Iuliu Maniu- făuritor de ţară”. Activitatea, organizată de Parohia Greco-Catolică Bădăcin, în colaborare cu Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, Muzeul de Istorie şi Artă Sălaj şi Şcoala „Iuliu Maniu” Bădăcin, va debuta la ora 10 cu slujba religioasă. Manifestările vor continua cu vizitarea muzeului de la demisolul Bisericii Greco-Catolice, dedicat marelui om politic Iuliu Maniu, urmată de lansarea cărţii „Viaţa politică în România interbelică (1919-1938). Activitatea Partidului Naţional şi Naţional Ţărănesc din Ardeal şi Banat”, semnată Marin Pop. Programul de duminică va fi completat de un moment artistic susţinut de grupul „Urmaşii lui Iuliu Maniu”. Potrivit organizatorilor, evenimentul se va încheia cu prezentarea proiectului de reabilitare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”.
Conform celor afirmate de preotul paroh Cristian Borz, evenimentul va avea loc la Biserica Greco-Catolică şi la Căminul Cultural din localitatea Bădăcin. Manifestările vor debuta la orele 10.00 cu Sfânta Liturghie şi un Parastas pentru Familia Maniu, urmând ca de la orele 11.45 cei prezenți să viziteze Muzeul de la demisolul Bisericii Greco-Catolice dedicat marelui om politic Iuliu Maniu.
Tot cu această ocazie va avea loc o lansare de carte: Marin Pop – „Viaţa politică în România interbelică (1919-1938). Activitatea Partidului Naţional şi Naţional Ţărănesc din Ardeal şi Banat”.
În cadrul manifestărilor va mai avea loc un prânz oferit invitaților și celor prezenți, iar de la orele 14.00 se va desfășura un program artistic realizat de către grupul „Urmaşii lui Iuliu Maniu” și se va prezenta proiectul de reabilitare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”.
Un evniment deosebit in judetul nostru pentru care organizatorii merita toate felicitarile! Marele om politic si patriot, Iuliu Maniu, unul din principalii fauritori ai Romaniei Mari, nepot al unui alt ilustru inaintas de seama al romanilor, Simion Barnutiu, merita toata aprecierea si recunostinta pentru tot ce a facut pentru poporul roman!
Intr-adevar, a fost probabil un eveniment deosebit! Interesant era daca redactia ziarului Dv. ne relata ceva de la fata locului si noua celor care nu am avut posibilitatea de a participa l;a acest act cultural important pentru toti salajenii si nu numai!
Va asteptati degeaba domnule Sever, fiindca am observat ca redactia acestui ziar este destul de reticenta in a evoca diferite evenimente organizate de Biserica Greco-Catolica impreuna cu credinciosii ei, uitand ca acestia au fost majoritari pe aceste meleaguri pana in anul 1948, cand din ordinul rusilor si cu sprijinul „neprecupetit” al BOR, aceasta biserica a fost interzisa, iar credinciosii ei impreuna cu bisericile si averile lor, sechestrate si date celor de o religie cu muscalii cotropitori, respectiv pravoslavnicilor! Desi dupa 1989, aceasta Biserica-Martir a intrat in legalitate, nici pana astazi n-au fost retrocedat furtisagul din 1948, ba in plus, aceasta biserica impreuna cu credinciosii sai continua sa fie discriminata si luata in batjocura de catre ortodocsii „creati” cu forta in acele timpuri vitrege! Numai asa se explica si atitudinea nu tocmai prietenoasa a redactiilor unor ziare salajene fata de religia strabunilor nostri, ai marilor patrioti romani ardeleni printre care salajenii nostri Simion Barnutiu, Iuliu Maniu, George Pop de Basesti sau Corneliu Coposu, si-au adus o contributie hotaratoare in apararea drepturilor romanilor, a infaptuirii Unirii celei Mari din 1918!
Aveti perfecta dreptate! In timp ce in judetele vecine, presa locala evoca fara discriminare toate evenimentele organizate de biserica noastra stramoseasca, greco-catolica, in Zalau acest lucru nu se intampla din pacate, probabil din dispozitii de sus, mai precis de la festitu, care de cand a aparut aici la noi, numai de sfada si can-can-uri se tine! Pacat ca oamenii de presa zalauani nu au reusit sa-si afirme personalitatea!
Adica sa aiba si ei o coloana dreapta si sa fie impartiali in prezentarea evenimentelor!