Vineri, 21 august 2020, s-au împlinit 143 de ani de la naşterea lui Ioan DELEU, fost primar al oraşului Şimleu Silvaniei, personalitate de seamă a vieţii politico-sociale şi culturale sălăjene. S-a născut în localitatea Pericei (atestată documentar în anul 1259, Terra Perchen), într-o familie cu o bogată şi veche tradiţie de formare şi consolidare a conştiinţei naţionale româneşti şi de ridicare a nivelului cultural pe meleaguri sălăjene. Bunicul său, Iacob Deleu (1804-1880), a fost un brav revoluţionar pașoptist român, tribun al lui Avram Iancu.
Ioan Deleu a fost al patrulea copil, din șase, al familiei. Din copilărie i-a plăcut cartea, citind cu destul interes articole privind istoria, geografia şi literatura. Ca atare, după absolvirea Şcolii Elementare din Pericei, părinţii lui (Iuliana, fiica parohului român Cosma şi Daniel Deleu, jude-notar în Pericei şi membru al Direcţiunii Institutului Român de Credit „Silvania”) l-au înscris la Liceul Minorit Romano-Catolic din Şimleu Silvaniei, în aceeaşi clasă cu fratele său, Victor, mai mare cu un an şi trei luni ca el. Cei doi fraţi au fost de nedespărţit, din multe puncte de vedere, în acea perioadă a vieţii sociale. În acest context, au avut un drum „sinuos” în pregătirea lor intelectuală, în urma unor situaţii conflictuale cu unii profesori (mai ales Victor). După ce au urmat cursurile acestui liceu între anii 1887-1891, s-au transferat la Liceul Superior Evanghelic din Zalău, absolvind clasele a V-a şi a VI-a, între anii 1891-1893. Clasa a VII-a au absolvit-o la Liceul Român Unit din Blaj (1893-1894). În ultima clasă de liceu (a VIII-a) „peripeţiile” lor au continuat. În trimestrul I au învăţat la Liceul Românesc Ortodox din Braşov, iar în trimestrele II şi III la Liceul Superior Românesc Greco-Catolic din Beiuş. Acolo, în 29 iunie 1895, şi-au luat „bacalaureatul”.
Ioan Deleu şi-a început activitatea la Institutul Românesc de Credit „Silvania” din Şimleu Silvaniei, unde a prins „gustul” domeniului economic. În această conjunctură, în toamna anului 1895 s-a înscris la Academia Comercială din Graz (Austria). Nu i-au plăcut rigorile vieţii studenţeşti de acolo şi a revenit în Şimleu Silvaniei, angajându-se la Banca „Silvania”, în funcţia de practicant-diurnist. Nici aici n-a fost mulțumit de ceea ce i se oferea. Impulsionat de fratele său, Victor (ajuns avocat la Arad), Ioan Deleu a devenit corespondent al Ziarului „Tribuna” din Arad pentru Şimleu Silvaniei şi Sălaj. Totuşi, Ioan Deleu şi-a găsit veritabila vocaţie publicistică la „Gazeta de Duminică” din Şimleu Silvaniei, unde a fost redactor-responsabil în perioada 16 iulie 1905 – 15 mai 1910.
Ioan Deleu a fost un om activ în viaţa politico-culturală a urbei de la poalele Măgurii Şimleului. Printre altele, a fost membru al Societăţii pentru Fond de Teatru Românesc, filiala Şimleu Silvaniei, precum şi participant la Marea Unire de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918. În acest context, Consiliul Dirigent l-a numit primar al oraşului Şimleu Silvaniei, funcţie pe care a deţinut-o, în două rânduri, până în anul 1927. De asemenea, în perioada interbelică, Ioan Deleu a fost şef serviciu-administrativ la Prefectura Judeţului Sălaj (1928-1930) şi, apoi, secretar general al acesteia, până în anul 1937.
Ioan Deleu a fost o personalitate, pe cât de impetuoasă, pe atât de modestă în tot ceea ce făcea. În acest sens, în „vâltoarea” evenimentelor de după Marea Unire, a fost în stare să refuze Decoraţia „Steaua României”, în grad de ofiţer!
Ioan Deleu a decedat la 69 de ani, în anul 1946, la Pericei, după o grea suferinţă fizică, fiind înmormântat în cimitirul pericenan, alături de părinţii săi.
Date despre viaţa şi activitatea lui Ioan Deleu se găsesc în dicţionarele biobibliografice: „OAMENI de SEAMĂ ai SĂLAJULUI”, volumul I, A – K, pagina 122, Zalău – 2004, „SĂLAJ – OAMENI şi OPERE”, pagina 98, Editura DACIA XXI, 2011 și „SĂLAJ – OAMENI și OPERE”, pagina 119, ZALĂU, 2017, toate trei realizate de Biblioteca Judeţeană „I.S.Bădescu”, Sălaj. De asemenea, în Revista de Cultură „Caiete Silvane” din luna iulie 2017 se află relevantul articol „Ioan Deleu (1877-1946), personalitate sălăjeană marcantă a generaţiei Marii Uniri”, semnat de dr. Marin Pop, prestigios cercetător istoric al Sălajului.
Așadar, nu trebuie să-l uităm, niciodată, pe Ioan Deleu. Să-l onorăm cum se cuvine pentru întreaga sa activitate desfăşurată în lupta de emancipare naţională şi de propăşire a tuturor românilor şi nu numai.
Prof. Marin ŞTEFAN
de la marele DELEU la penalul turcas