O expoziţie realizată în cadrul unei colaborări între şase muzee din Transilvania va fi inaugurată marţi, 20 noiembrie, de la ora 13, la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău.
„Drumul sării-Drumul ţării” reprezintă rezultatul eforturilor conjugate ale Muzeului Județean Satu Mare, Muzeului Municipal Dej, Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni – Sf. Gheorghe și Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj Napoca.
Potrivit organizatorilor, expoziția reunește o bogată și inedită asociere de piese arheologice (unelte și dispozitive) descoperite în exploatarea preistorică de sare din zona Băilor Figa, precum și o serie de descoperiri apărute pe traseul unor drumuri pe care această resursă era distribuită spre zonele lipsite de sare. „Asemenea drumuri au traversat și zona actuală a Sălajului și sunt minuțios descrise în documentele medievale. Expoziția este completată cu o serie de postere cu informații despre exploatarea acestei resurse minerale extrem de importante pentru viața oamenilor și animalelor, cu o paletă largă de întrebuințări cotidiene. Un catalog generos, de circa 100 pagini, oferă informații suplimentare despre sare și importanța ei, modalități de exploatare din preistorie până în zorii epocii pre-capitaliste, despre sursele de sare din Transilvania, rutele și modalitățile traficului cu sare etc”, explică reprezentanţii MJIA Zalău.
Aceştia susţin că în contextul centenarului Marii Uniri, titlul expoziției este mai mult decât inspirat: „Sarea ca și resursă și căile pe care era distribuită au avut un rol important în agregarea unor centre de putere în preistorie și ulterior, la începutul Evului Mediu au contribuit la cristalizarea unor structuri politice românești în această parte a Transilvaniei, cum ar fi Țara lui Gelu”.
Expoziția va fi deschisă pentru public la Muzeul de Artă ”Ioan Sima” din Zalău până după sărbătorile de iarnă.
valer cosma te-ai angajat cu pile la muzeu? l-ai dus pe fiul cuplului dictatorial in tabara de la telciu?