“Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului”, aniversată anual în 27 ianuarie, va fi marcată şi în acest an în judeţul Sălaj, la Şimleu Silvaniei şi la Zalău, prin conferinţa internaţională “Holocaust şi valori identitare evreieşti în Sălaj”.
Evenimentul, care va avea loc în perioada 1-2 februarie, este organizat de Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord (MMHTN), Consiliul Local Şimelu Silvaniei şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj. “În fiecare an, începand din 2005, Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, organizează o serie de evenimente educative care să contribuie la cercetarea şi educarea în ceea ce priveşte istoria trecutului, cu impact major asupra problematicii Holocaustului. Ca în fiecare an, Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost adoptată în calendarul activităţilor culturale a oraşului Şimleu Silvaniei începând cu anul 2008. Activităţile au fost diversificate în fiecare an, în special pentru a veni în sprijinul educatorilor şi formatorilor care sunt interesaţi de acest subiect, dar şi a celor care doresc să cunoască mai multe despre această parte a trecutului. În acest sens, şi în condiţiile în care anul acesta România va prelua preşedinţia formului interguvernamental IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance – Alianţa Internatională de Comemorare a Holocaustului), ne-am propus organizarea unei Conferinte Internaţionale”, a precizat Daniel Stejeran – directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord – Şimelu Silvaniei. Conferinţa se va desfăşura luni, 1 februarie, începând cu ora 12 în sala de conferinţe a Primăriei Şimleu Silvaniei, respectiv marţi, 2 februarie, începând cu ora 14,30 în Sala “Dialoguri europene” a CCAJ Sălaj.
Cercetători din domeniul Holocaustului – prezenţi în Sălaj
La conferinţa internaţională “Holocaust şi valori identitare evreieşti în Sălaj” şi-au anunţat prezenţa distinşi cercetători printre care amintim: prof. dr. Gideon Greif – istoric şi cercetător la Institutul Educaţional de Documentare şi Cercetare în domeniul Holocaustului “Shem Olam” din Israel şi istoric-şef şi cercetător la Fundaţia pentru Proiecte şi Studiul Holocaustului din Miami, Florida – Statele Unite ale Americii; Amitai Pollak – membru al celei de a II-a generaţii de supravieţuitori ai Holocaustului originari din Şimleu Silvaniei şi Mugur Vărzariu – recunoscut activist social, apărător al drepturilor omului şi Ambasador al Fundaţiei “World Vision”. Din programul conferinţei nu vor lipsi: vizita la Muzeul Holocaustului, prezentarea unor documentare şi mărturii despre supravieţuitorii Holocaustului, o cină la casa familiei Alex Hecht din localitatea Nuşfalău – găzduită de fondatorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, întâlniri cu profesori şi elevi şi prezentarea “Albumul Auschwitz” – importanţa şi trecutul său istoric, dar şi înmânarea diplomelor de participare.
Iniţiativa şimleuanilor este lăudabilă dar, chestia a început să fâsâie. Unde este ambasadorul Izraelului care participa în alţi ani la comemorări?