Este medic, scrie cărți, iubește muzica, îndrăgește arta, iar cel mai nou proiect al său este un film realizat în județul Sălaj. Cu o durată de aproximativ 40 de minute, filmul are în centrul atenției o legendă despre tătarii care au răpit fata unui morar. Este o poveste dintr-un vis, o răpire din „Valea Morilor”, din Halmășd. Filmul a fost realizat pe bază de voluntariat și urmează să fie lansat luna viitoare. Ideea filmului a pornit de la medicul Ancuța Mărieș care ne-a dezvăluit o parte din principalele secvențe ale producției și povestea acestui proiect cultural inedit, cel puțin pentru Sălaj.
Reporter: Care este povestea acestui film?
Ancuța Mărieș: A început în anul 2018 când am mers cu niște prieteni pe „Valea Morilor” din Halmășd, la familia Rus, familie care a cumpărat acolo o moară foarte veche, un loc cu o poveste deosebită. La moara respectivă era și un morar care avea o fată foarte frumoasă ce a fost cerută în căsătorie de un tătar. Tătarul a oferit în schimb greutatea fetei în aur. Aflând povestea m-am gândit așa…cum să ofere tătarul aur în schimbul fetei? Putea să o aibă de mireasă fără nimic. M-am tot gândit și am început să scriu o poveste, o baladă care se numește „Fata morarului”. Am citit această baladă și la Uniunea Scriitorilor din Cluj, a fost lecturată, a fost bine primită peste tot. M-am gândit că era păcat să o țin așa, doar scrisă, în sertar. A fost publicată într-o antologie a poeților sălăjeni, lucrare scoasă de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, la Editura „Caiete Silvane”, și am simțit nevoia să duc povestea mai departe. Am adunat o echipă fantastică, oameni dispuși să se implice, să facă, oameni faini, toți fiind voluntari. S-au comportat admirabil și au dat dovadă că sunt artiști desăvârșiți. Așa am început să filmăm povestea exact în locul în care legenda spune că s-a întâmplat. Sigur, au fost multe dificultăți, fiecare pas a fost o provocare pe care mi-a făcut plăcere să o depășesc împreună cu echipa. Fiecare a venit cu idei. Trebuia să filmăm la o moară, dar era dezafectată. Proprietarul morii, domnul Dumitru Rus, a venit cu ideea să mergem la moara de la Huta Slavia, o moară pe apă, funcțională. Ne-am dus acolo și aveam nevoie de acceptul proprietarului. A fost foarte dificil să-l găsim, dar am reușit în cele din urmă. Consulul onorific al Slovaciei, domnul Miroslav Iabloncsik, căruia îi mulțumesc mult pe această cale pentru tot sprijinul oferit, ne-a pus locația la dispoziție, a fost entuziasmat de proiectul nostru, ne-a ajutat. Am filmat acolo și probabil că tot acolo vom avea și lansarea filmului. Acolo există și pălincie, batoză, există și un proiect muzeal deosebit. Este și o făbricuță tradițională de sticlă. I-a adunat pe bătrânii din satul Șinteu și acum se bucură cu toții că au de lucru.
Rep.: Cine este realizatorul filmului?
A.M.: Filmul este realizat de Sergiu Chirilă. El a filmat, el face montajul, face aproape totul. Este un tip extraordinar, este cunoscutul tenor Sergiu Chirilă. Voice-over este un bas de la Opera din Cluj, Florin Sâmpălean. Este un tip cu o voce extraordinară. Singură, coloana sonoră cu vocea lui Florin era suficient să o punem pe net și făcea tot filmul, toată afacerea. Muzica este făcută tot de Sergiu Chirilă, iar partea instrumentală este asigurată de Paul Câmpean. Toată muzica filmului este originală, Sergiu fiind cel care pune totul la un loc. „Un film de Sergiu Chirilă” va scrie pe generic.
Rep.: Subiectul filmului rămâne fata morarului?
A.M.: Da, filmul arată explicit povestea acestei fete, cum era la moară, cum o trimite tatăl său să-și cumpere haine frumoase de la târg, să se pregătească de Crăciun, cum vin tătarii într-o incursiune de toamnă târzie și o prind pe fată după ce aceasta s-a îmbrăcat cu cele mai frumoase haine din târg. Așa a făcut Ana. Tătarii, vă dați seama, când au văzut-o….În acel moment, Ana și-a dat seama că s-a terminat viața ei. Mârza, șeful tătarilor, văzând-o pe Ana că vrea să se sinucidă, îi oprește pe tătari. Poartă o discuție, iar Mârza îi propune să fie soția lui. Fata acceptă, dar nu pentru că îl place pe tătar, ci pentru că vrea să scape. A și scăpat, Ana ajunge acasă, îi spune tatălui său ce s-a întâmplat, dar acesta decide să o dea pe fată. Morarul se temea de răzbunarea tătarilor. Așa ajunge Ana să plece cu tătarul și se preface că îl place.
Rep.: Când va avea loc lansarea filmului?
A.M.: Lansarea va avea loc la finele lunii octombrie, luna viitoare, la Huta Slavia. Ne dorim un eveniment deschis, locul ne este pus la dispoziție de către domnul Miroslav Iabloncsik. Îi invităm pe toți cei care îndrăgesc filmul.
Rep.: Dumneavoastră vă regăsiți în film?
A.M.: Nu, nici vorbă. Eu eram acolo, pe scenă, cu desfășurătorul, cu necesarul. Filmul va avea o durată de 30 sau 40 de minute, încă nu suntem siguri. Trebuie să înțelegeți că totul s-a desfășurat pe bază de voluntariat. Am fost foarte impresionați de tătarii care au fost „Vulturii de la Călata”. Au fost amabili, buni, deschiși, o zi întreagă am filmat la ei pe un frig îngrozitor. Am avut patru sesiuni de filmări. Vă invit să descoperiți filmul „Fata morarului”!
Poate vă întrebați cine este Ana? Nu vă spunem, dar cu siguranță veți afla urmărind filmul ce va fi lansat luna viitoare.
splendida
Felicitari, Ancuta!
Cine e Ana, Delia Antal?