Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS), a editat de curând două Ghiduri de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural (Cluj-Napoca, 2017), unul pentru Zona Meseș și celălalt pentru Zona Sălaj. După cum scriu autorii lor, rolul acestor ghiduri este „de a furniza un instrument de lucru locuitorilor din mediul rural, autorităților locale, investitorilor, proiectanților și consultanților implicați în procesul de elaborare a unor regulamente de construire în mediul rural”.
În plus, ghidul își propune să fie un set de reguli ușor de aplicat, cu exemple clare (inclusiv de tipul AŞA DA sau AŞA NU), care să faciliteze alegerea modelelor adecvate de către cei ce vor să construiască în mediul rural. În același timp, intenționează să ușureze activitatea echipelor de proiectare/consultanță în alegerea configurațiilor, a materialelor și a tehnologiilor necesare construirii în mediul rural, fie că vorbim despre proiecte finanțate prin PNDR, despre elaborarea documentațiilor de urbanism sau despre simple intervenții cu finanțare exclusiv private.
La aceste realizări editoriale de excepție au contribuit arh. Flaminiu Taloș, arh. Andrada Tarța, arh. Diana Cadar (autori), Grupul Rural al OAR, arh. Diana Taloș (coordonator), Ioan Augustin Goia (consultant științific); tehnoredactarea lor a fost realizată de arh. Andrada Tarța, iar corectura de Oana-Maria Barariu-Săvuș (CCAJS). „Obiectivul esenţial al acestui ghid – mai scriu autorii – este păstrarea nealterată a spiritului așezărilor în care sunt propuse proiectele și creșterea calității vieții, dar cu conservarea tradițiilor și a peisajului cultural existent, acestea fiind, de fapt, chiar resurse pentru dezvoltarea durabilă în mediul rural”, spun autorii.
Ghidurile, în format tipărit, se distribuie gratuit prin CCAJS. De asemenea, pot fi descărcate gratuit de pe site-ul OAR.