MOTTO: ,,Dacă noi nu ne raportăm la trecut, riscăm să credem că noi am inventat totul și este păcat și nedrept.” (Ioan-Aurel Pop, istoric, Președinte al Academiei Române)
- Într-o țară în care cei care conduc destinele ei la toate nivelurile își bazează autoritatea nu pe competență, ci pe autoritatea funcției, nu va fi bine niciodată.
- ,,Aproape 80% din terminologia engleză pentru computere, pe prima pagină din WORD, pe care intră orice receptor, este de origine latină, ceea ce înseamnă că și această știință a secolului XXI, fără de care nu putem trăi, își datorează, măcar sub aspect formal, existența limbii latine” (citat din articolul ,,SOLOMON MARCUS și latinitatea sau computerul și limba lui Cicero”, publicat în lucrarea ,,De la romani la români”, autor Ioan-Aurel Pop)
- Faptele noastre sunt cartea de vizită care spun unde ne situăm noi în societatea în care ființăm.
- Încercând să definească lumea prin prisma vârstei lor, uneori copiii spun lucruri trăznite, iar maturii pun întrebări nepotrivite, de tipul: să-l întrebi pe omul nervos de ce-i nervos, pe unul ce bocește de ce-o face sau pe un copil aflat între maturi pe care dintre ei îl iubește mai mult. ș.a.m.d.
- Un mod cert de-a nu mai ști cine ești, este atunci când ai mulți prieteni și încerci să fii pe placul tuturor. Treptat, vei fi ca ei, dar mai puțin ca tine.
- Oamenii deștepți învață din orice și de la oricine. Oamenii obișnuiți, învață din propria experiență: proștii au deja toate răspunsurile”. (SOCRATE)
- Un minidicționar de istorie culturală:
- Primele tipărituri în limba română au fost realizate de călugărul sârb MACARIE la Târgoviște: ,,LITURGHIERUL” (1508), ,,OCTOIH” (1950) și ,,EVANGHELIER” (1512).
- Primele traduceri de texte religioase în limba română au fost cele numite rotacizante sau maramureșene. S-au numit după locul unde au fost găsite sau după numele donatorilor: ,,CODICELE VORONEȚEAN”, ,,PSALTIREA ȘCHEIANĂ”, ,,PSALTIREA HURMUZACHI”. Au fost traduse în secolul al XV-lea.
- Prima traducere integrală a ,,BIBLIEI” s-a făcut în 1688 și a fost cunoscută sub numele ,,BIBLIA DE LA BUCUREȘTI”. Traducători, Radu și Șerban Greceanu.
- Primele publicații în limba română: la București, în 1829, ziarul ,,CURIERUL ROMÂNESC”, condus de I.H.Rădulescu la Iași, în 1830, ,,ALBINA ROMÂNEASCĂ”, conducător, Gheorghe Asachi, iar în Transilvania, în 1838, ,,GAZETA DE TRANSILVANIA”, sub conducerea lui George Barițiu.
- PASTILA DE LIMBĂ: EXPRIMAREA OREI – cum e corect? Ora 3 sau orele 3? Corect ora 3, în schimb, sunt corecte ambele forme pentru ora 14, dar si orele paisprezece. Cum citim? Spectacolul începe la ora 2/12/22: ora două, ora douăsprezece, ora douăzeci și două. Pentru exprimarea orei utilizăm numeralele cardinale, care se scriu cu cifre arabe.
- Singura satisfacție a unui prost este convingerea lui că nimeni nu-l invidiază pentru aceasta.
- Un om care nu-i egoist, îl poți recunoaște după felul în care trăiește bucuriile altora.
- O cale sigură de a nu avea dezamăgiri în viață este să nu ai așteptări de la nimeni, nici măcar de la tine. Așa se naște mulțumirea de sine.
- ,,Prietenul tuturor, nu e prietenul nimănui.” (PROVERB)
- Se poate declara independent omul care nu are nevoie decât de el însuși.
- ,,Pentru a ieși la liman, România are nevoie , azi, de o elită politică autentică, nu de politicieni ajunși pe creasta valului fiindcă își joacă bine rolul de acoliți, ori datorită tupeului”. (OCTAVIAN PALER)
- MEMENTO: ,,ARS LONGA, VITA BREVIS – ARTA E LUNGĂ, VIAȚA E SCURTĂ”.
profesor OCTAVIAN GUȚU,
Șimleu Silvaniei
[…] MOTTO: ,,Dacă noi nu ne raportăm la trecut, riscăm să credem că noi am inventat totul și este păcat și nedrept.” (Ioan-Aurel Pop, istoric, Președinte al Academiei Române) Într-o țară în care cei care conduc destinele ei la toate nivelurile își bazează autoritatea nu pe competență, ci pe autoritatea funcției, nu va fi bine niciodată. ,,Aproape 80% din terminologia engleză pentru computere, pe prima pagină din WORD, pe care intră orice receptor, este de origine latină, ceea ce înseamnă că și această știință a secolului XXI, fără de care nu… Citeste mai mult […]
[…] MOTTO: ,,Dacă noi nu ne raportăm la trecut, riscăm să credem că noi am inventat totul și este păcat și nedrept.” (Ioan-Aurel Pop, istoric, Președinte al Academiei Române) Într-o țară în care cei care conduc destinele ei la toate nivelurile își bazează autoritatea nu pe competență, ci pe autoritatea funcției, nu va fi bine niciodată. ,,Aproape 80% din terminologia engleză pentru computere, pe prima pagină din WORD, pe care intră orice receptor, este de origine latină, ceea ce înseamnă că și această știință a secolului XXI, » Mai multe detalii […]
[…] CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE […]
„Pretenul tuturor, nu e prietenul nimănui”. Ana, are mere.