Gânduri botezate şi cântecele vârstelor (XVI)

MOTTO: ,,Sufletele cele mai alese își fac din întreținerea gândurilor răsplata cea mai mare”. (MICHEL DE MONTAIGNE, părintele eseului)

  • Cei care adoptă limbajul vulgar, cred că prin aceasta ei sunt cool în lumea de azi. Dimpotrivă, ei își etalează nivelul de subcultură în care se automulțumesc.
  • ,,Bătutul pe burtă și trasul de șireturi sunt două dintre sporturile la care producem campioni mondiali!” (RADU PARASCHIVESCU, scriitor)
  • Virgil Ierunca îl definește pe Tudor Arghezi ca fiind ,,un gospodar al cuvântului”. Noi, îl putem considera pe Radu Paraschivescu drept ,,un gospodar al limbii române”.
  • Creatorii de cultură înalță lumea spre sacralitate și spiritualitate. Denigratorii ei, încearcă s-o coboare în beznă, s-o facă necunoscută/uitată.
  • De n-ar fi comunicarea scrisă și orală, omul ar fi rămas în stadiul de mare necunoscută. Comunicarea paraverbală și nonverbală îi sunt adjuvanții.
  • ,,Citesc și-mi pare că sunt viu” (GEORGE BACOVIA, despre rolul lecturii)
  • Când oamenii vor rezerva mai mult timp și pentru ei înșiși, vor fi mai fericiți: ,,Avem timp pentru toate. Nu e timp pentru tandrețe. Când să facem și asta, murim” (OCTAVIAN PALER, SCRIITOR)
  • Din bogăția expresiilor românești greu traductibile în alte limbi (idiomuri românești): Colac peste pupăză – pe deasupra, după ce; Tufă de Veneția – ignorant,… nu știe nimic; Până în pânzele albe – a nu renunța, la nesfârșit; A ieși basma curată – a scăpa de învinuiri; A bate apa în piuă – a vorbi fără rost.
  • Ce-nseamnă a spune mult în puțin: ,,Eu rămân ce-am fost – romantic!” (MIHAI EMINESCU)
  • Dragostea este sentimental ce dă expresie omenescului din noi. Ea dă sens existenței noastre. Absența ei înseamnă o viață searbădă: ,,Dacă dragoste nu e, nimic nu e!” (MARIN PREDA)
  • Expresii latinești/dictoane utilizabile și azi: Carpe diem – trăiește clipa/ziua de azi; Verba volant-scripta manent – vorbele zboară, scrisul rămâne; Ad-hoc – pentru aceasta; Vox populi – vocea zeilor; Nihil sine deo – nimic fără Dumnezeu; Vice versa – invers; Divide et impera – dezbină și stăpânește.
  • O capodoperă a cântecului vârstei a treia:

,,Umiliţi de nevoi şi cu capul plecat,

Într-un biet orăşel, într-o zare de sat,

……………………………………………..

Şi ca nişte stafii, ies arare la porţi

Despre noi povestind, ca de moşii lor morţi.

……………………………………………..

Ba nu văd, ba n-aud, ba fac paşii prea mici,

Ba-i nevoie prea mult să le spui şi explici,

Cocoşaţi, cocârjaţi, într-un ritm infernal,

……………………………………………..

Că povară îi simți şi ei știu că-i aşa

Şi se uită la tine ca şi când te-ar ruga…”

(,,REPETABILA POVARĂ”, de ADRIAN PĂUNESCU, fragmente)

  • Dintre toate bătăliile suportate de om, mai cumplită mi se pare a fi bătaia sorții.
  • Termenii/expresiile polisemantice sunt curcubeul cuvintelor.
  • MEMENTO: ,,Lumea nu-i cumu-i, ci cum o vedem” (MIHAI EMINESCU)

 

profesor Octavian Guţu,

Șimleu Silvaniei

 

3 Thoughts to “Gânduri botezate şi cântecele vârstelor (XVI)”

  1. […] MOTTO: ,,Sufletele cele mai alese își fac din întreținerea gândurilor răsplata cea mai mare”. (MICHEL DE MONTAIGNE, părintele eseului) Cei care adoptă limbajul vulgar, cred că prin aceasta ei sunt cool în lumea de azi. Dimpotrivă, ei își etalează nivelul de subcultură în care se automulțumesc. ,,Bătutul pe burtă și trasul de șireturi sunt două dintre sporturile la care producem campioni mondiali!” (RADU PARASCHIVESCU, scriitor) Virgil Ierunca îl definește pe Tudor Arghezi ca fiind ,,un gospodar al cuvântului”. Noi, îl putem considera pe Radu Paraschivescu drept ,,un gospodar al limbii… Citeste mai mult […]

  2. […] MOTTO: ,,Sufletele cele mai alese își fac din întreținerea gândurilor răsplata cea mai mare”. (MICHEL DE MONTAIGNE, părintele eseului) Cei care adoptă limbajul vulgar, cred că prin aceasta ei sunt cool în lumea de azi. Dimpotrivă, ei își etalează nivelul de subcultură în care se automulțumesc. ,,Bătutul pe burtă și trasul de șireturi sunt două dintre sporturile la care producem campioni mondiali!” (RADU PARASCHIVESCU, scriitor) Virgil Ierunca îl definește pe Tudor Arghezi ca fiind ,,un gospodar al cuvântului”. Noi, îl putem considera pe Radu Paraschivescu drept ,,un gospodar al limbii…  » Mai multe detalii […]

  3. Anonim

    Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit.

Leave a Comment