Poetul si prozatorul Gabriel Chifu, director al revistei Romania Literara, a fost prezent, miercuri, la o intalnire cu oameni de cultura salajeni si iubitori ai cartii si literaturii. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judetean Salaj, Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, in colaborare cu scriitorul Flavius Lucacel si cu sprijinul unor sponsori salajeni.
La lectura publica au mai participat: criticul literar Irina Petras si scriitorul clujean Adrian Popescu, redactorul sef al revistei Steaua, precum si scriitori salajeni.
Intr-o atmosfera destinsa si calda, s-au facut referiri la opera lui Gabriel Chifu si au fost citite cateva din poeziile si prozele directorului Romaniei Literare. Autorul, care a dezvaluit ca se odihneste de poezie scriind proza, si invers, de proza, scriind poezie, i-a incantat pe zalauani cu Tovarasul Bodolicu, Suntem mai multi, Am avut, Unu si cu unu fac unu sau Exercitiu de mantuire.
Despre oaspetele care s-a aflat miercuri la Zalau, scriitorul salajean Viorel Muresan a precizat ca este castigatorul primului turnir al poetilor romani, desfasurat recent in Grecia si ca este un scriitor optzecist atipic, ce a debutat in 1976. Acesta a citit poemul O fabrica de cosmaruri din volumul Insemnari din tinutul misterios, care va vedea lumina tiparului in curand.
Apreciind scrierile lui Gabriel Chifu, redactorul sef al revistei Steaua, a mentionat ca acestea apartin unei generatii mai vechi, au un suflu al traditiei asimilate, dar degaja o prospetime anume. Opera lui Gabriel Chifu se remarca prin dialog, prin forme vii, dincolo de prejudecati lingvistice, cu un limbaj accesibil si colocvial, a mentionat Adrian Popescu, neuitand a sublinia ca oaspetele este si un excelent coordonator al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Gabriel Chifu, poet al intelegerii
Cele mai multe referiri la opera si personalitatea lui Gabriel Chifu le-a facut criticul literar Irina Petras. Aceasta a remarcat despre invitatul zalauanilor ca este un poet al intelegerii caruia ii place sa calatoreasca.
Gabriel Chifu isi numara viata prin niste verbe asumate. Este un pot al intelegerii, caruia ii place sa calatoreasca, iar exodul face parte din structura sa. Verbul a scrie ii este caracteristic si prin urmare, inradacinarea prin cuvinte ii este familiara. Poezia si proza sa este o incercare repetata de a se intelege pe sine si de a intelege lumea, de a fi bun scafandru al sufletului. Rememoreaza trecutul pentru ca este averea sa si vede intoarcerea spre sine ca pe o recuperare luminoasa si constructiva.
Irina Petras a fost de parere ca cititorul descopera in volumele lui Gabriel Chifu texte de o extraordinara eleganta, in care nu exista otarare. Este nu doar un poet si un prozator remarcabil, ci si un conducator de osti literare (fiind vicepresedinte a Uniunii Scriitorilor din Romania-n.a.), un om cu care poti vorbi despre orice si care stie pretul cuvintelor, a conchis Irina Petras.
Scriitor roman, citit peste hotare
Gabriel Chifu are scrieri editate nu doar in toate publicatiile romanesti, ci si in afara hotarelor tarii. Lucrarile sale au aparut in antologii si reviste din Anglia, Franta, China, Italia, Serbia, Grecia, Statele Unite, Haiti, Belgia, Cehia si altele. I-au fost traduse doua volume de versuri in engleza si maghiara. O dramatizare a romanului sau Relatare despre moartea mea i s-a pus in scena la Teatrul Romanesc din Voivodina (Varset). A semnat urmatoarele volume de poezie: Salas in inima, Realul eruptiv, O interpretare a Purgatoriului, Lamura, Omul netarmurit, Povestea tarii latine din Est, La marginea lui Dumnezeu, Bastonul de orb, Lacatul de aur, O suta de poeme. Este autorul volumelor de proza: Unde se odihnesc vulturii, Valul si stanca, Maratonul invinsilor, Cartograful puterii, Povestirile lui Cesar Leofu, Visul copilului care paseste pe zapada fara sa lase urme sau Invizibilul, descriere amanuntita, Relatare despre moartea mea sau Eseu despre singuratate, Fragmente din nastrusnica istorie a lumii de Gabriel Chifu traita si tot de el povestita.