Demonstraţii de luptă între daci şi romani, ritual de nuntă romană sau prezentarea unei şcoli de gladiatori – sunt doar câteva din atracţiile celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Roman Zalău Porolissum, eveniment ce va avea loc în perioada 21-23 septembrie, la Zalău şi la castrul roman de la Porolissum.
Spre deosebire ediţiile anterioare, în acest an festivalul beneficiază de finanţare europeană, în cadrul proiectului în valoare de circa un milion de lei „Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice din Municipiul Zalău”, lansat de administraţia locală şi finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. „Între 21 şi 23 septembrie, Primăria Municipiului Zalău organizează ediţia a VIII-a a Festivalului Roman Zalău – Porolissum. Este pentru a doua când evenimentul se desfăşoară într-o perioadă distinctă de Zilele Cetăţii şi este pentru prima dată când beneficiază de fonduri europene pentru organizarea acţiunilor cuprinse în program. Festivalul Roman Zalău Porolissum a fost iniţiat de Primăria Municipiului Zalău şi Consiliul Local Zalău în anul 2005, cu motivaţia principală de a oferi publicului larg un eveniment cultural de ţinută care să se evidenţieze în peisajul cultural local, regional şi naţional”, spune Radu Căpîlnaşiu, primarul municipiului Zalău.
Lupte şi spectacole demostrative
În programul festivalului ce se va desfăşura la Zalău, în grădina Colegiului Naţional „Silvania” şi la castrul roman de la Porolissum, sunt incluse demonstraţii de luptă susţinute de trupe romane şi dacice din Zalău, Cluj-Napoca şi Ungaria, un ritual de nuntă romană şi prezentarea unei şcoli de gladiatori. De asemenea, participanţii la manifestări vor putea vizita atelierele unui meşter roman şi vor putea degusta produse specifice perioadei romane.
Programul activităţilor va debuta vineri, începând cu ora 14, cu masa rotundă „Modalităţi de promovare ale Castrului Roman Porolissum”, la sediul Casei Municipale de Cultură Zalău. De la ora 17, va avea loc deschiderea Festivalului Roman Zalău Porolissum cu Trupa de teatru Eos, formaţia „Menestrelii” şi Ninfele Dacice. În aceeaşi zi, va fi organizată, de la ora 18.30, parada festivalului.
Ziua de sâmbătă încadrează majoritatea activităţilor festivalului: demostraţii de luptă, o scenetă de teatru antic, dansuri cu formaţiile de copii, cu Nimfele Dacice din Zalău. La finalul programului de sâmbătă va fi organizat un spectacol al Asociaţiei Cascadorilor din Transilvania.
Pentru ziua de duminică sunt programate, între orele 10 şi 12, un program de vizitare a tarabelor amplasate în Grădina Colegiului Naţional „Silvania”, iar între orele 14-17, competiţiile sportive şi alte demostraţii de luptă.
Un proiect de promovare
Proiectul „Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice din Municipiul Zalău” se derulează până în luna octombrie a anului viitor şi beneficiază de un buget total de 1,029 de milioane de lei, din care 809.300 de lei reprezintă valoarea eligibilă. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum ca instrument de punere în valoare a siturilor arheologice de provenienţă romană situate în municipiul Zalău prin participarea la târguri de turism, organizarea de evenimente culturale, ştiinţifice şi sportive, dezvoltarea de produse de marketing specifice activităţii de promovare turistică, ce se vor adresa în egală măsură publicului larg şi unor grupuri ţintă restrânse; dezvoltarea unui centru turistic virtual al municipiului Zalău şi zonelor înconjurătoare sub forma unei pagini de internet; creşterea numărului de turişti şi evaluarea impactului proiectului asupra evoluţiei pieţei turistice locale.
daca tot se primesc atatia bani de ce mai umbla inspectori de la primaria sa stranga bani pentru festival . RUSINE SA VA FIE
radu cel Primare, trotuare pa cand? sau numa bere si mici la festivale iti plac si tie? fa si ceva pentru oras ca ne-am saturat de dobitcoi de la festivale romane si asa ceva, pentru oras nimic? numa dobitoci si la muzeul ala.cand o sa avem si noi infrastuctura si lucrturi calumea?
romanii erau experti in drumuri ,noi suntem experti in festivaluri.asfaltul in zalau e de pe vremea lui durcau,cel turnat in ultimii ani este de proasta calitate ,plin de gropi.