Iubitorii de folclor sunt aşteptaţi la cea de a 44-a ediţie a Festivalului internațional de folclor ”Ecouri meseșene”, eveniment care se va desfăşura în perioada 26-28 iulie la Zalău. La ediţia din acest an, pe scena amenajată din parcarea Primăriei vor fi prezente formații, orchestre și ansambluri folclorice de copii și tineret din județul Sălaj, dar şi ansambluri din ţară străinătate.
Vineri, 26 iulie, în intervalul orar orar 18-22, cei prezenţi vor avea parte de foclor de calitate oferit de ansambluri folclorice de copii și tineret din judeţ, iar duminică -28 iulie, de la ora 14, festivalul va continua cu formații, ansambluri folclorice și soliști vocali din țară și din străinătate.
Ansamblul Folcloric Forgórózsa din Debreţin -Ungaria
Amsamblul Folcloric Forgórózsa din Debrețin a fost înfințat în anul 1981 de un grup de 9 tineri, dansatori entuziaști, câutând drumul către ”numai din izvor curat” , adică a ceea ce înseamnă tradițional.Denumirea de Forgórózsa a fost inspirată din simbolul Soarelui care apare sub diferite forme în creații ”artistice” tradiționale. Ansamblul are şapte grupe de vârstă cuprinzând circa 150 de dansatori. Au dansatori din aceeași familie cuprinzând aproape toate generațiile din cele şapte grupe. În cadrul programelor familiare asigură cunoașterea și transmiterea bucuriei de a dansa și de a păstra cultura tradițională maghiară. Repertoriul cuprinde toate zonele folclorice din Ungaria, din Transilvania până-n Moldova. Totodată au și dansuri românești din Transilvania.Ansamblul Folcloric Forgórózsa prin sistemul de clasificare din Ungaria a obținut ”Nivel Artistic” de cel mai înalt grad. Ansamblul participă cu regularitate la festivaluri autohtone și la festivaluri internaționale, cum ar fi : Belgia, Finlanda, Franța, Italia, Cehia, Bulgaria, România.
Ansamblul Folcloric ”Rovina” din Dlhé Klčovo – Slovacia
Ansamblul Folcloric ”Rovina” a luat fiinţă în anul 2002, ca ansamblu junior, în satul Dlhé Klčovo, în partea de est a Slovaciei (regiunea Zemplin). Începând cu anul 2007, în cadrul Ansamblului funcţionează dou[ grupuri, unul pentru adulţi (de la 16 ani inclusiv în sus) şi unul pentru copii (cu vârsta cuprinsă între 5 şi 15 ani). În prezent, Ansamblul Folcloric ”Rovina” are patru secţiuni: dansuri populare, soliste vocale, solişti vocali şi orchestră. Grupul numără aproximativ 50 de membri, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 60 de ani, vârsta medie a membrilor fiind 19 ani. Ansamblul susţine anual aproximativ 15 spectacole, participând până în prezent la festivaluri de profil în România, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Cehă, Polonia, Slovenia şi Ungaria. Ansamblul susţine exclusiv spectacole din specificul zonei Zemplin, astfel: ”Šaffov tanec” – dans în pereche din localitatea Dlhé Klčovo; ”Na valave v Zamutove” – dans în pereche din localitatea Zamutov, ”Parchovanski čardaš” – dans rapid în pereche din localitatea Parchovany şi ”U nedzeľu u Podzišovci” – dans în pereche din localitatea Podzišovce. Costumele populare bărbăteşti cuprind: cămăşi, veste şi pantaloni brodaţi, cizme înalte cu pinteni, curele largi şi pălării cu pene. Costumele populare femeieşti cuprind: bluze şi veste brodate, rochii plisate, şorturi, fuste, cizme înalte sau pantofi. Orchestra are în componenţă instrumentişti la: vioară, contrabas, ţambal, acordeon şi clarinet. Conducătorul artistic şi coregraful Ansamblului este Ťasko Viktor. Primarul localităţii Dlhé Klčovo, Kulik Andrej este totodată, principalul finanţator al ansamblului, iar dirijorul orchestrei ansamblului este Urban Ján.
Ansamblul de dansuri populare şi cântece ”Kruna” din Obrenovac – Serbia
Ansamblul de dansuri populare și cântece „Kruna”, în traducere ”Coroana”, a fost înființat în data de 22 februarie 2002. Numără aproximativ 120 de membri activi, împărțiți în trei grupuri, solişti vocali și o orchestră populară. Compania are sediul central în Obrenovac, la 35 km de Belgrad. În cei 17 ani de activitate, Ansamblul a participat festivaluri în Italia, Austria, Polonia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Belarus și, desigur, în Serbia. Ca o recunoaștere pentru activitatea bogată, societatea a primit mai multe premii, atât în Serbia, cât și în străinătate. În repertoriul său coregrafic, sunt 15 coregrafii din diferite părți ale Serbiei. Președinte al societății este Zivislav Svojic, iar managerul artistic este Nenad Mandic.
Ansamblul Folcloric ”Hop Cup” din Zakopane – Polonia
Ansamblul Folcloric ”Hop Cup” funcţionează în cadrul Centrului Regional de Educaţie din Zakopane. A fost înființat în luna iulie 2016. Membrii Ansamblului sunt adolescenți și adulți din regiunea Podhale. Aceştia se întâlnesc o dată pe săptămână explorând dansul, cântând din ritualurile asociate cu cultura zonei montane de provenienţă, la graniţa Poloniei cu Slovacia. De altfel, Ansamblul a susţinut numeroase spectacole în cele două ţări. Conducerea artistică a Ansamblului este asigurată de Paweł Łojas.
Ansamblul de dansuri folclorice „Slance” din Surovoro -Bulgaria
Ansamblul de Dansuri Folclorice „Slance” a luat fiinţă în anul 1984, la iniţiativa coregrafilor Todor şi Ivanka Pavlovi. Ansamblul are în structura sa grupuri de dansatori de diferite vârste, un cor feminin cu muzică predilect folclorică, precum şi o orchestră folclorică. În total, aproape 120 de membri.La puţin timp de la înfiinţare, Ansamblul a crescut rapid în popularitate. Repertoriul este bogat şi variat, acoperind dansuri şi cântece din toate arealele etnografice care fac parte din teritoriul actual al Bulgariei. Anual, Ansamblul ia parte la numeroase festivaluri folclorice, nu numai în Bulgaria, ci şi în alte ţări străine. De-a lungul celor 35 de ani de activitate, Ansamblul a câştigat trofee la festivaluri de profil din Grecia, Turcia, Serbia, Macedonia şi, desigur, Bulgaria.
Festivalul internațional de folclor ”Ecouri meseşene” este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Primăria municipiului Zalău, în cadrul Zilelor Zalăului, sub egida Asociației Naționale de Folclor din România – IGF România, cu Primăria și Clubul Copiilor Jibou și Festivalul internațional de folclor și meșteșuguri ”Someș, cântecele tale”, precum și cu Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” Bistrița și Festivalul internațional de folclor ”Nunta Zamfirei”.
Imi pare rau ca nu sunt acasa in Zalau, sa pot participa la festival!