Centrul Cultural din Şimleu Silvaniei a organizat un inedit schimb cultural între Cercul de Pictură „Silvan Art” din urbea de la poalele Măgurii, coordonat de pictorul Dumitru Costălaş – profesor de educaţie plastică şi preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), sucursala Şimleu Silvaniei şi pictorul Kovacs Emil Lajos – membru al UAP Satu Mare. Este vorba despre expoziţia de pictură „Noi dăm culoare ţării”, organizată în preajma prăznuirii Sfintelor Paşti, cu prilejul împlinirii unui an de existenţă a cercului de pictură şimleuan. Vernisajul a avut loc joi, 11 aprilie a.c., în holul principal al Casei de Cultură, unde iubitorii de arte frumoase, printre care şi tineri de la „Silvan Art”, au privit cu admiraţie cele 28 de tablouri ale pictorului sătmărean. Acestea redau peisaje rustice şi citadine, ba chiar locuri unde puţini oameni au pus piciorul, printr-o cromatică plăcută ochiului, fără culori stridente, cu umbre şi contraste bine poziţionate, reliefând experienţa artistică a autorului. Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul lunii aprilie 2013.
Despre scopul expoziţiei, despre pictorul Kovacs Emil Lajos şi despre tablourile acestuia etalate în numeroase expoziţii personale şi colective din România şi din străinătate, dar şi despre „Silvan Art”, au vorbit: Dorel Cherecheş – directorul interimar al Centrului Cultural din Şimleu Silvaniei şi prof. Dumitru Costălaş. De asemenea, pictorul Kovacs, mulţumind pentru buna „cooperare artistică”, a dat asigurări pentru continuarea unor astfel de „parteneriate” artistice între cele două oraşe.
Vizitând şi atelierul de creaţie al „Silvan Art”, am rămas impresionat de ceea ce am văzut şi, mai ales, de faptul că pictorul Dumitru Costălaş are în lucru tematica religioasă „Calea Crucii”, cu cele 14 stări de suferinţă ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Cu această ocazie, Dumitru Costălaş a spus: „ La împlinirea unui an de la înfiinţarea cercului de pictură, peste 140 de de copii, cu vârste între 6 – 18 ani, au trecut pragul acestui atelier. Şi-au început activitatea cu clasica acuarelă pe hârtie, deprinzând între timp, alte tehnici de lucru: pictura în ulei pe pânză şi pe lemn şi, în premieră, pictura în miezul sticlei şi vitraliile, într-un procedeu modern, cu echipament de prelucrare la cele mai înalte standarde. Atelierul a fost vizitat de oficialităţi din ţară şi din străinătate, rămânând impresionate de dotările materiale pe care nu le-au văzut la nicio facultate de profil. Am realizat două expoziţii naţionale şi una internaţională, la Szarvas – Ungaria, oraş înfrăţit cu Şimleu Silvaniei. 20 dintre cei mai tineri artişti ai cercului sunt membri UAP şi, în perioada 15 – 25 mai 2013, vor participa cu tablourile lor la o expoziţie naţională la Zalău, organizată de Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie Sălaj. Va urma un itinerar de expoziţii tematice şi în alte oraşe ale României. De asemenea, vom avea un schimb cultural în Israel, cu oraşul Petah Tikva, înfrăţit şi el cu Şimleul, ai cărui reprezentanţi au fost oaspeţii noştri. În acest context, mulţumim Primăriei, Consiliului Local şi primarului Septimiu Cătălin Ţurcaş pentru sprijinul material şi moral dat pentru asigurarea acestor condiţii bune de lucru şi pentru implicarea în organizarea şi desfăşurarea activităţilor noastre, ceea ce demonstrează, cu prisosinţă, că Şimleu Silvaniei contează şi din punct de vedere cultural-artistic”.
Aşadar, această expoziţie de pictură se constituie într-un punct de întâlnire între oamenii de artă, un benefic schimb de experienţă cultural între Şimleu Silvaniei şi Satu Mare, prin care este cunoscută tematica şi tehnica tablourilor respective, urmând a fi puse în valoare de tinerii pictori şimleuani.
Prof. Marin ŞTEFAN