Iubitorii de artă din întreg judeţul pot admira în această perioadă, la Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu” (BJS), Sala bibliodivertisment, lucrări de artă ale sculptorului sălăjean Ioan Pop.
Cu ocazia „Zilei Culturii Naţionale” instituţia de cultură precizată organizează pe parcursul lunii ianuarie o serie de evenimente culturale. Astfel, luni, 11 ianuarie, la sediul bibliotecii din municipiul Zalău a avut loc vernisajul unei expoziţii cu lucrări de artă aparţinând artistului Ioan Pop. Expoziţia care poate fi admirată în perioada 11-22 ianuarie cuprinde lucrări realizate din fier forjat care aduc în prim plan chipul uman, schematic şi esenţializat. „Poate nu-l cunoaştem îndeajuns pe Ioan Pop. Este un fenomen în lumea artistică. S-a născut în 20 septembrie 1948 în comuna Gîlgău, satul Căpîlna, având ca studii doar liceul şi o şcoală populară de artă, dar un un foarte mare talent. Este un mare vizionar care a realizat lucrări pe care, poate, sunt invidioşi chiar marii creatori. Nu prea am văzut în aria tematică a artiştilor lumii lucrări precum cele realizate de sălăjeanul nostru Ioan Pop. Artistul a început sculptura în lemn şi în piatră, chiar şi în os, după care, se pare că şi-a găsit apoi pasiunea în fier forjat. Lucrările sale sunt deosebite şi dacă le veţi viziona, veţi vedea că ele sunt exact aşa cum spune autorul. Prin lucrările mele, trece ploaia, curge râul, se joacă razele de soare, zboară păsările ”, a declarat în deschiderea expoziţiei Florica Pop, directorul bibliotecii Judeţene. La eveniment au luat parte admiratori ai artistului, reprezentanţi ai instituţiei organizatoare şi nu în ultimul rând soţia artisitului.
Din activitatea artistului
Ioan Pop s-a născut în 20 septembrie 1948, în localitatea Căpîlna, judeţul Sălaj. După câteva încercări abandonate de sculptură în lemn sau piatră, artistul și-a descoperit adevărata pasiune pentru realizarea lucrărilor de artă din metal, abia la 55 de ani. Artistul a reușit să realizeze aproximativ 400 de lucrări de acest gen, în cei zece ani scurși de atunci, cea mai dificilă lucrare a fost realizată în termen de şase luni. Printre expoziţiile de grup ale lui Ioan Pop amintim: „Expoziția Tineretului” de la Sala Dalles, București în anul 1970; Expoziția organizată de „Revista Tribuna”, Cluj-Napoca în anul 1975; Expoziția organizată de Muzeul de Artă Cluj-Napoca, unde a obţinut premiul II în anul 1976; Expoziția „Transilvania Eternă” organizată de Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) Baia Mare în anul 2013 şi Salonul de toamnă al UAP Baia Mare în anul 2013. De asemenea, artistul a avut şi expoziţii personale: „Ipostaze” – organizată de UAP Baia Mare, expoziție organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului (CCAJ) Sălaj, în Zalău în anul 2014 şi „Transfigurări în metal”, la Galeria „Casa Artelor” Cluj-Napoca.