Expoziţia itinerantă „Evoluţia speciei umane ilustrată prin portrete şi fosile” a ajuns şi la Zalău şi poate fi vizitată până în 15 octombrie, de marţi până duminică, între orele 9 şi 17, la Galeria de Artă „Ioan Sima” din municipiu.
Expoziţia conţine 69 de lucrări grafice ilustrând diferite tipuri de hominizi şi mediul în care au trăit, creaţii ale artistului plastic ieşean Eduard Constantin Olaru. „Ilustratele vor crea controverse. Vizitatorului cu inclinații religioase i-ar putea fi stârnite sensibilități lăuntrice, iar celor cu încredere deplină în verdictele științei le-ar putea fi răsturnate certitudinile”, susţin organizatorii.
“Expoziţia prezintă o tematică neabordată încă în România – evoluţia speciei umane. Aceasta cuprinde studii anatomice faciale prezentate într-o manieră ştiinţifică, având la bază tehnicile utilizate de criminalistică în reconstrucţia chipului. Pornind de la imaginea craniilor descoperite, fizionomia hominizilor a fost recompusă într-un mod cât mai realist”, ne-a declarat Sanda Băcueţ, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
1. Cuvîntul „forensic” folosit în afiș nu există în nici un dicționar românesc. El există în engleză, dar acolo nu poate avea forma „forensice”. Deci, e în romgleză.
2. Nu poți pune un text în ghilimele fără să menționezi autorul, adică o persoană, nu „organizatorii” (doar dacă ești doctor Apud Tobă, fost ministru în România).
De fapt, evoluţia rasei umane a fost foarte ştiinţific abordată în România, în perioada comunistă. „Revoluţia” română ne-a aruncat înapoi cu 100 de ani, în şcoli s-a revenit la teoria creaţionistă, a bisericii. În ţările dezvoltate, această teorie a fost demult abandonată. Semnificativ în acest sens este filmul american „Procesul Maimuţelor”, din anii 1930 când, teoria evoluţionistă a omului a ui Darwin a biruit, în America, în faţa teoriei creaţioniste bisericeşti. Numai leprele de politicieni români ne-au aruncat înapoi cu 100 de ani !