prof. Flaviu D. Neaga
Activitatea cultural-artistică desfășurată la Clubul Copiilor din Șimleu Silvaniei, la care participă numeroși copii din instituțiile de învățământ din oraș, dar și din alte localități ale județului, este binecunoscută de publicul larg, iubitor de tradiții, obiceiuri, cântec, joc și port popular din întreaga țară.
Copiii din grupele de performanță de la cercurile culturula-artistice ale Clubului Copiilor, participă la o multitudine de activități de înaltă ținută artistică, calitate și valoare, desfășurate la nivel local, regional, național și internațional. De-a lungul anilor, copiii talentați au luat premii, diplome și trofee la diferite festivaluri, concursuri, simpozioane, majoritatea obținând trofee, premii I, II și III.
Datorită talentului și pregătirii speciale în domeniu a tinerilor artiști, televiziunile naționale -TVR, FAVORIT TV, PRO-TV, ETNO-TV- și cele regionale, îi au ca invitați în diferite emisiuni de folclor, unde au o prestație remarcabilă, prin valoarea, autenticitatea și originalitatea repertoriului și a portului popular prezentat. Din acest punct de vedere, Clubul Copiilor din Șimleu Silvaniei se poate mândri cu aceste valori, numârându-se printre primele instituții de profil, din țară, care prezintă și valorifică cele mai frumoase piese muzicale din folclorul sălăjean, cu precădere cel din zona etnografică Barcăul, remarcă făcută atât de doamna Mărioara Murărescu – ilustră promotoare al melosului popular din toate zonele etnofolclorice ale țării, cât și de alți specialiști în domeniu, cum ar fi: Eugenia Florea, Roxana Gibescu, Elize Stan, Maria Tănase Marin, Gelu Stan, Stelian Stoica și alții.
Pasiunea, munca susținută, performanța și competența profesorului instructor, au contribuit la promovarea regională și națională a Vlăduței Lupău, Alexandrei Chira, Daniel Pop, Denisa Rolnic, iar mai recent Daliana Lazoc, Bogdan Octavian Hurban și Crina Pop. Ultimii doi, elevi ai Colegiului Național ”Simion Bărnuțiu” din Șimleu Silvaniei, director – prof. Șerban Bianca, au obținut frumoase premii la concursurile naționale la care au participat în ultima perioadă. Astfel, Bogdan Hurban a obținut premiul I la Festivalul Concurs pentru Tineri Interpreți de Folclor ”In memoriam Vasile Conțiu” de la Târgu Mureș, tot premiul I l-a obținut și la cea de-a XI-a ediție a Festivalului Național al Cântecului de Cătănie de la Cluj-Napoca, iar Crina Pop a obținut locul II la Concursul Național de Folclor ”Mureș, pe marginea ta”, organizat și desfășurat la Târgu Ocna, județul Alba.
Pe lângă participarea la aceste activități, elevii-artiști de la instituția noastră au lansat CD-uri și videoclipuri, cu un repertoriu frumos, autentic și original din zona pe care o reprezintă (Barcăul), apreciate de publicul larg iubitor de folclor, atât din țară cât și din comunitățile românești de peste hotare (Basarabia, Nordul Bucovinei, Italia, Spania etc.).
O subliniere deosebită trebuie făcută în ceea ce privește conținutul repertoriului fiecărui interpret, modalitățile de interpretare și timbrul vocal. Respectarea acestora dau o notă de personalitate și individualitate fiecărui solist. Pe bună dreptate, după spusele specialiștilor în domeniu, la Clubul din Șimleu Silvaniei, ”cireașa de pe tort” știe să fie așezată cu multă măiestrie de către profesorii ce îi îndrumă.
Repertoriul interpreților de folclor sus menționați cuprinde cântece de dragoste, de cătănie, de nuntă, de joc, bocete, doine, balade etc. Un loc aparte, îl ocupă acele cântece ce redau dragostea de neam și țară. De fapt, întregul nostru folclor își are seva în multisecularele tradiții și obiceiuri, care nu fac altceva decât să transmită din generație în generație, spiritul și dragostea pentru neamul românesc, pentru faptele deosebite săvârșite de-a lungul veacurilor, de moșii și strămoșii noștri.
Prin activitățile organizate și desfășurate la Clubul din Șimleu, în cinstea Centenarului Marii Uniri, copiii își manifestă dragostea nețărmurită față de mărețul eveniment, de faptele de eroism săvârșite de înaintașii noștri, care ne-au lăsat o țară unită și respectată pe întreg mapamondul.