De ziua lui, profesorul Grigore Grigoruţ a încheiat cei 40 de ani de activitate neîntreruptă în slujba muzicii

La peste 40 de ani de la debutul său ca dascăl, în lumea notelor muzicale şi a instrumentelor, cu o activitate spectaculoasă ca dirijor, instrumentist, profesor, compozitor şi scriitor, Grigore Grigoruţ şi-a anunţat pensionarea, în conferinţa de presă organizată vineri la Centrul de Cultură şi Artă  al Judeţului (CCAJ) Sălaj.

Acest lucru este însă, doar o „bornă” pe drumul străbătut, cu muncă şi răbdare de Grigore Grigoruţ, drum care va continua prin colaborările dar şi activitatea sa ca dascăl. Grigore Grigoruţ are, în continuare, planuri mari cu generaţiile de instrumentişti pe care le pregăteşte, sau cele care îşi vor îndrepta paşii către el. La conferinţa de presă au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc şi directorul CCAJ, Daniel Săuca. Aceasta a fost singura conferinţă de presă pe care profesorul Grigoruţ a organizat-o în cei 40 de ani de activitate. Preşedintele Tiberiu Marc a ţinut să-l felicite pe profesorul – instrumentist, evocând câteva aspecte importante din cariera sa. “Am fost alături de profesorul Grigoruţ în nenumărate situaţii şi am avut ocazia să constat de fiecare dată, valoare lui ca profesionist şi ca om.

Colaborările sale cu aproape toţi artiştii de seamă din folclorul sălăjean şi naţional, concertele susţinute în calitate de dirijor ori instrumentist cât şi activitatea sa ca dascăl, reprezintă dovezile grăitoare ale valorii sale. Îl felicit şi îi doresc o viaţă lungă, plină, în continuare, de realizări”, a spus Tiberiu Marc. Daniel Săuca a subliniat în discursul său faptul că Grigore Grigoruţ  este unul dintre artiştii de seamă cu care Sălajul se mândreşte, felicitându-l pe acesta pentru întreaga activitate şi pentru realizările sale, din cele peste patru decenii de activitate, felicitându-l pe profesor nu doar pentru încheierea, în mod oficial, a activităţii sale, dar şi pentru faptul că vineri, în ziua conferinţei, acesta şi-a sărbătorit şi ziua de naştere.

Grigore Grigoruţ: „Acum 40 de ani, nici nu ştiam unde este Zalăul”

Venit la Zalău din comuna Bixad, judeţul Satu Mare, acolo unde s-a născut, profesorul Grigoruţ a spus, emoţionat, că nici nu ştia drumul către Zalău atunci când a ajuns pentru prima dată prin repartiţia primită după finalizarea studiilor superioare. “Am ajuns în oraş după ce am schimbat multe maşini de ocazie, am venit inclusiv cu un tractor, iar drumul mi s-a părut lung şi întortocheat. Când am ajuns în Zalău, aici exista un singur bloc cu zece etaje, gata pentru a fi dat în folosinţă. Acum realizez câţi ani au trecut şi cât de multe s-au schimbat în acest oraş, sub ochii mei”, a spus cu emoţie, reputatul profesor. Deşi a avut multe ocazii în care ar fi putut face o alegere mai profitabilă, profesorul nu s-a gânditi niciodată că ar putea pleca de aici. Cu o familie frumoasă, copii realizaţi şi mereu însufleţit de pasiunea faţă de meseria sa, Grigore Grigoruţ a ales să rămână în Zalău, oraş care, fie şi doar prin prisma timpului trăit aici, îl consideră locul său de suflet.

Peste tot, în toate locurile în care viaţa l-a purtat, profesorul a lăsat o amprentă muzicală şi o mărturie a talentului său. Nici în cazarmă, acolo unde şi-a îndeplinit, cu ani în urmă, stagiul militar, muzica nu l-a părăsit, reuşind alături de camarazii de arme să înfiinţeze o adevărată orchestră simfonică, între zidurile reci şi neprimitoare ale cazarmei, după cum acesta a povestit în cadrul conferinţei de presă. Cu discreţie şi un simţ pe care doar artiştii adevăraţi îl posedă, profesorul Grigore Grigoruţ a lăsat mereu faptele şi realizările să vorbească în numele său. Nici modestia cu care a tratat mereu orice proiect dus la bun sfârşit, nu a reuşit să acopere succesul, rodul colaborărilor cu cele mai mari vedete din muzica populară românească, ori generaţiile de instrumentişti care îi datorează, astăzi, succesul şi profesia. Grigore Grigoruţ a colaborat de-a lungul timpului cu nume mari ale folclorului autohton: Veta Biriş, Sava Negrean, Ileana Domuţa Mastan, Nicolae Furdui Iancu, Maria Ciobanu, Dumintru Fărcaş, Angela Buciu, Drăgan Muntean şi mulţi alţii.

Activitatea sa ştiinţifică cuprinde lucrări importante în domeniul predării instrumentelor de suflat, dar şi culegeri de piese religioase ori metode de studiu al taragotului. Cu nenumărate apariţii televizate, o colecţie impresionantă de piese care se regăsesc pe discurile lansate de-a lungul timpului, turneele în ţară şi străinătate, dar mai ales prin activitatea sa de dascăl, profesorul Grigoruţ rămâne, în continuare, un simbol al vieţii cultural-artistice din Zalău. Poate cel mai longeviv nume în slujba unei catedre de muzică din Sălaj, un om de o rară sensibilitate sufletească şi artistică cu care cultura sălăjeană se mândreşte.

 

 

2 Thoughts to “De ziua lui, profesorul Grigore Grigoruţ a încheiat cei 40 de ani de activitate neîntreruptă în slujba muzicii”

  1. ANTON VASILE

    LA MULTI ANI,SA FOLOSESTI PENSIA CATI ANI AI FOST IN ACTIVITATE…….ORI SI MAI MULTI

  2. marius goron

    La multi ani Grigore – sa ai parte de bucurie si sanatate la cele doua aniversari.

Leave a Comment