Praznicul Adormirii Maicii Domnului este şi în acest an prilej de mare bucurie pentru toţi credincioşii. Sărbătoarea “Sfânta Maria Mare” marchează momentul în care Maica Domnului şi-a dat obştescul sfârşit (numit în cultura religioasă drept „adormire”), după care ea şi-a continuat viaţa în ceruri. Acest eveniment, care este al treilea praznic împărătesc al anului, slăveşte urcarea la ceruri a Maicii Domnului, nu numai cu sufletul, dar şi cu trupul. Sfânta Fecioară a fost anunţată de Arhanghelul Gavriil cu trei zile înainte de moarte că Fiul ei a hotărât s-o ia la el. În timp ce toţi apostolii sosesc în momentul morţii Fecioarei, Toma nu ajunge decât la trei zile după înmormântare. Văzandu-i suferinţa de a nu fi putut vedea pentru ultima data faţa Maicii lui Iisus, apostolii deschid mormântul. Înăuntru nu se mai găseşte trupul, care fusese ridicat la cer de îngeri, ci numai giulgiul. Mormântul din satul Ghetsimani a rămas loc de veşnică închinare. Imaginea Adormirii Maicii Domnului este ilustrată în lăcaşele de rugăciune ortodoxe pe peretele de apus al naosului, în centrul compoziţiei aflându-se patul pe care este întinsă Fecioara, iar lângă pat, apare Iisus, purtand în mâini sufletul Fecioarei.
Zeci de sălăjeni în pelerinaj la Mănăstirea Nicula
Unul din cele mai importante evenimente religioase ale verii şi foarte îndrăgit de poporul român, praznicul Sfintei Mării vine după o perioadă de 14 zile de post. Slujbele acestui praznic încep din seara zilei de 14 august, ţin toată noaptea, ca un priveghi şi continuă a doua zi dimineaţa. Dacă în deceniile trecute noroadele mergeau în pelerinaj la mănăstiri de Sfântă Mărie Mare, astăzi acest obicei se mai păstrează doar pe alocuri, cei mai mulţi preferând să meargă la slujba de sărbătoare, cu diverse mijloace de transport, doar în dimineaţa praznicului. Obiceiul de a merge în pelerinaj, nu s-a pierdut, zeci de sălăjeni au plecat cu câteva zile înainte de praznic spre Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de la Nicula, judeţul Cluj, unde există o icoană făcatoare de minuni a Sfinte Marii, care a lăcrimat timp de o lună în primăvara anului 1699. Din cele aflate de la preotul comunei Buciumi, Liviu Boboş, 70 de credincioşi din Valcău de Jos, Valcău de Sus, Iaz, Plopiş, Marca, Stârciu, Horoatu Crasnei, Buciumi parcurg în acest moment drumul pentru a-i aduce o jertfă de credinţă Mamei lui Iisus. „Din grupul de pelerini, doar zece persoane sunt vârstnici, restul sunt foarte tineri, între 15 şi 25 de ani. În noaptea de sâmbătă spre duminică au fost primiţi de comunitatea de credincioşi din Buciumi, care le-au oferit mâncare şi găzduire. Duminică au plecat mai departe, au trecut prin Bodia, Agrij, Păuşa, au înnoptat la Dragu, iar luni seara vor fi găzduiţi de credincioşii din Iclod. Marţi, sălăjenii vor ajunge în jurul orei 15 la Nicula. După Sfânta Liturghie, pelerinii se vor întoarce acasă, probabil vineri la amiază vor ajunge în Buciumi, unde îi aşteptăm cu mâncare. Credincioşii din satele prin care trec noroadele sunt principalii sponsori ai pelerinilor (oferindu-le mâncarea, pâinea, sucul)”, a precizat preotul paroh din Buciumi. Pelerinii se opresc la toate bisericile şi Răstignirile din drumul lor, unde înalţă rugăciuni şi cântări în cinstea Maicii Domnului. În fruntea lor, fete necăsătorite, poartă o cruce împodobită cu şterguri şi o icoană a Sfintei Marii.
Peste 1.500 de credincioşi aşteptaţi la Mănăstirea Rus
Sălăjenii pot participa la acest praznic la liturghiile din lăcaşele monahale din judeţ. Miercuri, Prea Sfinţitul Părinte Petroniu Florea va săvârşi Sfânta Liturghie în altarul de vară al Mănăstirii Rus, cu prilejul hramului acestui aşezământ monahal. Din cele aflate de la maica stareţă Maria, la acest eveniment sunt aşteptaţi peste 1.500 de credincioşi din judeţele Sălaj, Cluj, Maramureş, Bihor, Satu Mare, Alba şi Bistriţa Năsăud. În ajunul sărbătorii de la ora 20 va fi oficiată slujba de priveghere, Acatisul şi Paraclisul Maicii Domnului, dezlegări şi vor fi înălţate cântări. Miercuri, de la ora 7, va fi sfinţită apa, se va săvârşi Sfântul Maslu şi Utrenia, la ora 9.30 va fi întâmpinat arhiereul ortodox al Sălajului, după care va fi oficiată Sfânta Liturghie.
din pacate numeni din episcopie nu s-a tinut de cuvant cu venirea preasfintitului petroniu la rus
daca ii promiteati vreo 50 milioane lei venea precis