Cultura Wietenberg a revenit la viata la Muzeul Judetean

Cultura Wietenberg a revenit la viata la Muzeul Judetean

La Sectia de Istorie Vasile Lucacel din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau a avut loc, ieri, vernisajul expozitiei intitulate Comori al epocii bronzului. Descoperirile culturii Wietenberg din Salaj, o expozitie realizata de catre cercetatorul Ioan Bejinariu, arheolog in cadrul Muzeului.

Intr-un cadru festiv, dar restrans – s-a remarcat, in special, lipsa oficialitatilor din municipiu, arheologul Bejinariu si-a prezentat exponatele care majoritatea au fost scoase din pamant chiar de catre mine. Din pacate pentru cei neinitiati, nu a fost vorba de comori in adevaratul sens al cuvantului – cum ar fi lanturi sau bratari de aur sau din alte metale pretioase, ci de comori – artefacte, pe baza carora se poate reconstitui o parte infima a modului in care s-a trait in Salaj in urma cu circa 4.000 de ani, descoperiri arheologice care pun baza culturii Wietenberg in Salaj.

Potrivit realizatorului expozitiei, Dersida, dar mai ales asezarea de pe Dealul lui Balota raman ele dintre cele mai complexe baze de cercetare a culturii Wietenberg. Au fost descoperite ateliere in care au fost confectionate unelte, arme si podoabe din corn si os, precum si obiecte din bronz, dar mult mai reduse ca numar, dat fiind faptul ca bronzul era scump si foarte greu de procurat. Interesant de mentionat si cultul mortii practicat de catre membrii culturii Wietenberg, prin arderea mortilor pe un rug funerar, pe care erau adesea asezate obiecte personale ale mortilor. Resturile cinerare erau asezate apoi intr-o urna, care era acoperita cu un alt vas sub forma de capac, dupa care intregul ansamblu era ingropat.

Dar, toate acestea pot fi vazute si intelese mai bine daca va hotarati sa vizitati expozitia. Aceasta va ramane deschisa vizitatorilor circa o luna de zile, dar numai in cazul in care publicul va fi interesat de ea.

Leave a Comment