Creştinii ortodocşi intră, de astăzi, in cel mai lung post de peste an, cel al Sfintelor Paşti. Conform Calendarului Creştin Ortodox valabil pentru anul 2012, Paştele se va sărbători pe 15 aprilie, in timp ce pentru catolici Paştele va fi celebrat in 8 aprilie.
Data la care se sărbătoreşte Paştele este una variabilă, fluctuand de la an la an intre 4 aprilie şi 6 mai. Ziua exactă in care se sărbătoreşte se fixează in a doua duminică de la prima lună plină, după echinocţiul de primăvară, ţinandu-se seama de anii bisecţi. In funcţie de data la care este sărbătorit Paştele se stabilesc şi alte sărbători importante din această perioadă, precum Rusaliile (in zilele de 3 şi 4 iunie, anul acesta).
Potrivit regulilor stabilite de Sinodul Ecunomic de la Niceea, din 325 e.n., la care s-a stabilit regula după care se calculează data exactă a sărbătorii, dacă diminica in care cade Paştele creştin s-ar suprapune Paştelui iudaic, sărbătoarea este mutată in duminica următoare. Pentru creştini, Paştele semnifică o trecere, o eliberare: trecerea de la sclavia păcatului, a morţii şi a Satanei la libertatea fiilor lui Dumnezeu. Această trecere şi eliberare s-a infăptuit prin patima, moartea şi Invierea lui Cristos.