Corina Bejinariu este noul director al Muzeului Judetean de Istorie si Arta Salaj

Corina Bejinariu este noul director al Muzeului Judetean de Istorie si Arta Salaj

Corina Bejinariu a fost confirmata, luni, in functia de director al Muzeului Judetean de Istorie si Arta Salaj. Aceasta a ocupat, din septembrie 2010, postul de director interimar, dupa ce Alexandru Matei, fostul sef al muzeului, a murit.

La concursul care a avut doua probe (prezentarea proiectului de management si interviul) ce s-au desfasurat, vineri si luni, directorul interimar al institutiei nu a avut contracandidat.

Noul director al muzeului porneste cu optimism in acest mandat si este convins ca in ciuda vremurilor tulburi, aduse de criza economica, se poate face perfomanta. Corina Bejinariu ne-a declarat ca doreste sa schimbe imaginea MJIA in constiinta publicului salajean. S-au creat de-a lungul ultimilor ani, imagini nu foarte pozitive despre noi. Acum, avem toate atu-urile sa imbunatatim perceptia comunitatii legata de rolul institutiei si de activitatea derulata aici. Intre aceste atu-uri as mentiona: faptul ca suntem un colectiv foarte bine pregatit, avem resursa umana supercalificata (mai precis, peste jumatate din specialistii nostri au doctorate).

Detinem un patrimoniu reprezentativ la nivel national si pe de alta parte, ar fi de mentionat ca sunt in reabilitare cladirile institutiei. Consiliul Judetean Salaj are un merit in plus din punctul de vedere al comunitatii pentru ca a demarat acest proiect, care reprezinta punctul pentru o noua fata a muzeului.

Obiectivul principal este Expozitia de Baza

Principalul obiectiv al directorului MJIA, Corina Bejinariu, (pe langa toate activitatile de zi cu zi) este acela de a reface Expozitia de baza a institutiei, spatiu care reprezinta interfata spre comunitate si modalitatea de a valorifica patrimoniul local, regional si national. Acest proiect nu va ramane pe hartie, ci va fi o realizare tridimensionala. Din cea de-a doua parte a anului 2011 vom demara o campanie pentru atragerea unor sustinatori financiari din comunitate stiind ca Muzeul nu este doar o institutie publica a CJ, ci si a comunitatii. In paralel, vom consulta opinia publica referitor la forma de prezentare a patrimoniului, stiind ca muzeul este al tuturor salajenilor si ii reprezinta.

Vom demara si o campanie de sensibilizare a comunitatii pentru donatii de obiecte ce pot fi valorificate in muzeu, campanie care se va desfasura si in mediile rurale, in parteneriat cu biserici si scoli. Un segment din expozitie il va reprezenta si Epoca de Aur. Cred ca salajenii au acasa obiecte care pot fi considerate drept simboluri ale acelei perioade (o uniforma de pionier, un peste de sticla, un televizor din anii 70, sau obiecte de mobilier). Vrem sa obisnuim publicul ca aceste obiecte pot fi donate, asa cum in tari din Occident si chiar in unele zone din Romania, statutul de donator functioneaza foarte bine. Noi suntem o alternativa la scoli, pentru ca avem un rol important in a educa prin valorile autentice. 1986 este anul cand s-a realizat Expozitia de baza si credem ca acum este momentul sa investim aici, pentru viitor, expozitia reprezentand esenta istoriei locale si regionale.

Proiectele incepute de Alexandru Matei vor fi duse mai departe

Pe langa cel mai mare obiectiv al mandatului sau, directorul MJIA sustine ca, pentru imbunatatirea imaginii institutiei vor fi derulate activitati cu caracter educational, in parteneriat cu unitati de invatamant, asociatii, organizatii non-guvernamentale, prin crearea unui sistem de voluntariat. Toate activitatile cu publicul vor fi insotite de instrumente de monitorizare si evaluare a impactului si feed-back-ului grupului tinta. Vor fi continuate proiectele si activitatile incepute in mandatul lui Alexandru Matei, deoarece a avut atatea dorinte bune care au vizat bunul mers si prestigiul institutiei incat suntem obligati sa-i continuam intentiile.

Leave a Comment