La Editura „Caiete Silvane”, cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a apărut, în colecția „Scriitori sălăjeni”, o nouă carte scrisă de Ion Pițoiu-Dragomir: metaromanul „Cerul unui ocnaș”. Poet, nuvelist, romancier, eseist, coeditor al unor volume de folclor literar, îndrumător cultural, profesor în şcoli sălăjene, Ion Piţoiu-Dragomir este o prezenţă activă în spaţiul cultural din această parte a ţării. A publicat creaţii în diferite reviste literare, fiind antologat şi în lucrări de circulaţie internaţională. Pentru performanţele din domeniul didactic Preşedintele României i-a acordat decoraţia „Meritul pentru Învăţământ – în Grad de Ofiţer”.
A publicat următoarele volume de poezie modernă: „În răs-cruci”, „Ana-TEME în cântec”, „În-crinări”, „Tur-nul de viespi“, „Prin-soare cu şoimii”, „Ful-ger de iriși”, „Scor-pioni de cleştar”, „Panoplia lui Nero”, „Sânger albastru”, „Dresorul de spini”, „Pergole pe fulger”, „Fire de Mare-şal”, „La-crima lui Moromete”. Cultivă structuri japoneze şi în volumele „Săbii nipone de rouă”, „Samurai de crini”, „Gheişe de rubin”, „Arpegii pe sakura”.
Este coautor (împreună cu artistul plastic Ion I. Piţoiu) al volumelor de haiga, creaţie sincretică „îmbinând“ textul literar cu grafica şi pictura: „Miracole” – şi în lb. franceză – şi „Ikebane de jad” – şi în limbile engleză, franceză şi japoneză.
A publicat proză scurtă în cărţile „Fântâna cu flăcări” şi „Interviu interzis”, „Răni pe lumini”/”Sebek a fenyeken”. Tinerilor de toate vârstele le-a dedicat, în 2016, volumul „Tableta lui Făt-Frumos/carte-puzzle cu premiere”, volum trecut de O.R.D.A. în Registrul Naţional de Opere. Este autor al romanelor „Coroana de spini”, „Cupa lui Socrate”, „Hai-Ta”, „Amanţii”, „Doar 7611!”, „Fracul de lut”, „Un roman excepţional”, „Pescar de oameni”. Pentru volumul-eseu „Lumini în Apocalipsa Sf. Ioan” a primit de la Vatican „mulţumiri şi salutări binecuvântate”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociației Scriitorilor din județul Sălaj și al Cenaclului literar Silvania.â
Un om/autor atat de productiv, si o cultura prea vasta pentru un provincial. In schimb graficianul isi pastreaza stilul, nereusind sa scape de unele obsesii…,sau cel putin asa pare.