Anul 2018 va fi unul bogat în activităţi culturale, din care nu vor lipsi manifestări dedicate Centenarului României Mari, festivalurile folclorice, corale, de artă şi de teatru, spectacole de muzică clasică şi jazz, tabere de meşteşuguri tradiţionale ori de fotografie, a anunţat joi, 15 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (CCAJS). În acest sens, instituţia dispune de un buget de 3,3 milioane de lei, două treimi din sumă fiind destinată pentru plata salariilor celor 82 de angajaţi
Potrivit spuselor sale, pentru a marca Centenarul, instituţia pe care o conduce va edita şi tipări în peste 1.000 de exemplare „Monografia Judeţului Sălaj”, un volum de circa 500 de pagini, coordonat de către prof. univ. Traian Vedinaş. „Volumul va reuni lucrările a peste 30 de autori. Va fi o monografie sintetică, de care Sălajul are nevoie. Judeţul nostru nu dispune de un astfel de instrument de lucru util administraţiilor publice, instituţiilor de cultură şi celor de învăţământ, atât pentru cunoaşterea istoriei, cât şi pentru promovarea judeţului”, a precizat Daniel Săuca.
Anul Centenarului va cuprinde şi alte evenimente precum Caravana culturii sălăjene, lecturi publice, conferinţe dedicate Marii Uniri, spectacole, emisiuni, documentare, concursuri de recitări pentru elevi, dar şi editarea şi tipărirea de publicaţii diverse prin Editura şi Revista „Caiete Silvane”.
„Ne dorim să dezvoltăm noi orientări, mai puţin frecventate până acum, precum posibilitatea creării, în continuare, a unui festival de film la Zalău şi de diverse proiecţii de film menite a potenţa apetenţa publicului pentru cultura cinematografică. De asemenea, să creăm noi modalităţi de promovare a Sălajului turistic şi cultural, şi prin dezvoltarea proiectului „Caravana culturii sălăjene”, în afara judeţului, şi accesarea de fonduri prin/din diverse proiecte cu alte finanţări decât bugetul judeţului”, a afirmat managerul. Acesta a declarat că un obiectiv prioritar va fi promovarea Sălajului cultural în afara judeţului şi, mai ales, în străinătate, unde în special din cauza piedicilor legislative şi a insuficienţei fondurilor „nu am putut să facem atât cât ne-am dorit”.
În cadrul conferinţei de presă, şeful CCAJS a făcut referire şi la principalele ameninţări la adresa activităţii instituţiei, care „vin, în continuare, din afara ei”, amintind „haosul legislativ, slaba apetenţă a sălăjenilor pentru consum cultural altul decât cel folcloric şi de divertisment facil, slaba implicarea a autorităţilor locale în dezvoltarea unor produse şi manifestări culturale, slaba motivare salarială a angajaţilor instituţiei şi imposibilitatea motivării lor, conform reglementărilor în vigoare”. Potrivit lui Daniel Săuca, salariile lucrătorilor din cultură au rămas neschimbate, spre deosebire de ale funcţionarilor din administraţia publică, unde lefurile au crescut simţitor: „Am fost uitaţi de creşterile salariale. Să sperăm că în anii ce vin şi lucrătorii din domeniul culturii vor avea parte de majorări salariale ca şi colegii lor din administraţia publică locală. Este foarte greu să mai motivăm angajaţii şi majoritatea dintre ei se învârt în jurul salariului minim pe economie”.