Două proiecte ale Prefecturii Sălaj au fost aprobate marţi, 24 aprilie, în cadrul ultimei reuniuni a Comitetului Interministerial pentru Centenar. Este vorba despre „Colţ Centenar” şi „Caravana filmului istoric”, depuse în cadrul sesiunii de finanţare din fonduri guvernamentale a manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) şi a Primului Război Mondial.
Pentru această sesiune a fost propusă alocarea a 50 de milioane de lei pentru persoanele juridice de drept privat fără scop patrimonial, din totalul celor 150 de milioane de lei, aflaţi la dispoziţia Ministerului Culturii pentru demersuri de acest fel. Suma maximă aferentă unui proiect, care poate fi solicitată, este de 5 milioane de lei.
„Colțul Centenar” se va derula în perioada iulie-decembrie 2018 şi îşi presupune afișarea, în toate orașele și comunele din județ, într-o instituție publică (bibliotecă, școală, primărie) a unui panou personalizat, în centrul căruia să apară Proclamația Unirii de la 1918, urmând ca pe acest panou să fie cuprinse, în decursul Anului Centenar, și alte documente, fotografii, materiale cu valorile de referință și repere culturale emblematice dedicate Anului Centenar.
Totodată, vor fi organizate trei serii de competiții, în școlile din județ, având tema Cel mai frumos panou „Colţul Centenar”. „Prin realizarea acestui proiect, ne dorim, în anul Centenarului Marii Uniri, crearea unui prilej de interacțiune și consolidare a legăturilor în comunitatea sălăjeană și aducerea în memoria colectivă a contribuției personalităților sălăjene implicate în realizarea Marii Uniri precum și creșterea gradului de conștientizare în rândul elevilor în legătură cu însemnătatea Unirii de la 1 Decembrie 1918, de a-i responsabiliza și de a le spori interesul pentru studierea, înțelegerea și respectarea înaintașilor”, au declarat reprezentanţii Prefecturii Sălaj. Buget total al proiectului este de circa 24.000 de lei.
Programat a se derula în intervalul 22-28 iulie, proiectul „Caravana filmului istoric” va aduce în faţa publicului proiecții de filme istorice în regia marilor cineaști români, în amfiteatrul din Parcul Central din Zalău, pe parcursul a şapte zile. Bugetul evenimentului este de 8.630 de lei. „Proiectul are ca scop reîmprospătarea memoriei și spiritului românilor care au vizionat filmele și lăsarea unei amprente asupra tinerilor despre însemnătatea și drumul istoriei neamului românesc”, mai arată sursa citată.