Curtea Casei Birăiții din cadrul Muzeului Etnografic ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de săteni, copii, tineri și bătrâni veniți de prin satele de pe Valea Barcăului pentru a lua parte la o habă sau pentru a admira fotografiile cu casele vechi realizate în satele lor. Totul în cadrul proiectului ”Case vechi și rosturi bătrânești”, un inedit proiect de promovare a tradițiilor specifice zonei, proiect implementat de Asociația ”Alexandra Etno Iaz” în parteneriat cu blogul Foto-Travel, primăriile, centrele de informare turistică și școlile gimnaziale din Plopiș și Valcău, cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă a Județului Sălaj.
În deschiderea evenimentului au vorbit: Daniel Săuca – directorul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Ligia Alexandra Bodea, profesor Mirel Matyas și dr.Camelia Burghele. Fiecare dintre vorbitori a subliniat importanța organizării unui astfel de eveniment care are menirea de a aduce în atenția publicului tradiții și obiceiuri sălăjene păstrate aproape nealterate în acestă parte a județului Sălaj. Totul în cadrul unic al unei case tradiționale vechi de 100 de ani. S-a insistat și pe rolul unui astfel de demers în promovarea turistică a zonei etnografice Valea Barcăului.
A urmat o habă autentică la care și-au adus aportul copiii din grupul ”Sucetățanii” condus de doamna învățătoare Corina Dura sau bătrânii veniți din Iaz sau împrejurimi. Nu au lipsit ”heghedușii” care au antrenat atmosfera, mulți dintre cei prezenți prinzându-se la joc. Cei prezenți au putut admira și cele 120 de fotografii cu tematică etnografică, realizate în localitățile Iaz, Plopiș și Valcău și care au fost expuse într-un mod inedit, întinse pe sfoară de-a lungul gardului de nuiele. Nu a lipsit nici componenta gastronomică, evenimentul fiind completat de o prezentare de vinuri de casă, din zona Valcău, aduse de domnul Anton Jan Criste dar și de o degustare din gulașul la ceaun pregătit de către organizatori.
A fost un eveniment etnografic și folcloric autentic în care au fost promovate costumele populare de pe Valea Barcăului, obiceiurile și datinile moștenite din bătrâni, casele tradiționale care încă se mai găsesc răsfirate prin satele din jur. Un eveniment care a făcut ca pentru o zi, muzeul etnografic în aer liber ce se înfiripă treptat, treptat în curtea familiei Bodea să fie unul viu.
M.M.
[…] Curtea Casei Birăiții din cadrul Muzeului Etnografic ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de săteni, copii, tineri și bătrâni veniți de prin satele de pe Valea Barcăului pentru a lua parte la o habă sau pentru a admira fotografiile cu casele vechi realizate în satele lor. Totul în cadrul proiectului ”Case vechi și rosturi bătrânești”, un inedit proiect de promovare a tradițiilor specifice zonei, proiect implementat de Asociația ”Alexandra Etno Iaz” în parteneriat cu blogul Foto-Travel, primăriile, centrele de informare turistică și școlile gimnaziale din Plopiș și Valcău, cu sprijinul Centrului de Cultură și Sursă știre […]
[…] Curtea Casei Birăiții din cadrul Muzeului Etnografic ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de săteni, copii, tineri și bătrâni veniți de prin satele de pe Valea Barcăului pentru a lua parte la o habă sau pentru a admira fotografiile cu casele vechi realizate în satele lor. Totul în cadrul proiectului ”Case vechi și rosturi bătrânești”, un inedit proiect de promovare a tradițiilor specifice zonei, proiect implementat de Asociația ”Alexandra Etno Iaz” în parteneriat cu blogul Foto-Travel, primăriile, centrele de informare turistică și școlile gimnaziale din Plopiș și Valcău, cu sprijinul Centrului de Cultură și …mai multe stiri […]