Ajunsă la cea de-a cincea ediţie, caravana teatrală „Cultură-n şură”, va poposi şi în acest an în satele din judeţul Sălaj. Ceea ce a început acum ca o inițiativă inedită și ușor exotică a devenit acum un act de normalitate în mediul rural transilvănean: o trupă de teatru își amenajează decorul și luminile în curțile sătenilor și joacă gratuit un spectacol pentru toți membrii comunității.
În acest an, prima etapă a proiectului se desfăşoară între 9 şi 12 iunie, când, locuitorii din satele Valcău de Sus, Cristolț și Șumal sunt invitați să urmărească piesa „Experimentul”, în regia lui Victor Olăhuț, cu actorii Iulian Gliță, Marin Grigore și Florentina Năstase. Primul popas va fi vineri, 9 iunie, la Petre Sârchii din Valcău de Sus, sâmbătă, 10 iunie, spectacolul se va juca la Victoru’ lu’ Țâlia/la Iulian (Nucu Pop) din Cristolț, iar duminică, 11 iunie, la Cori Petrii lui Oltean din Șumal.
Pentru al doilea an consecutiv, caravana a fost invitată și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” de la Baia Mare, unde va juca în șura Valea Vinului de la Muzeul Satului. Toate cele patru reprezentanţii încep la ora 21.30.
Anul acesta caravana teatrală își propune să facă popas în 12 localități din județele Sălaj, Alba, Cluj, Sibiu, Vâlcea, Brașov și Bihor.
Pornit de la o idee a regizorului Victor Olăhuț, Cultură’n Șură se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj, aflat sub direcțiunea publicistului Daniel Săuca. Proiectul a coagulat în jurul său atât prieteni apropiați din breaslă – Flavius Lucăcel, dramaturg și Florentina Năstase, actriță, cât și particulari cu viziune – Viorica Samson Manea, o susținătoare a evenimentelor culturale din România, și este de asemenea susținut financiar și logistic de parteneri și sponsori cărora le mulțumim pentru implicare și susținere: Tenaris Silcotub, The Soviet, KriszDemolari S.R.L., Cento Group, Teatrul Municipal Baia Mare, Asociația Inceptus România, Teatrul Podul, ArkMedia Advertising, Primăriile comunelor Marca, Cristolț, Valcău de Jos.
În cadrul primelor patru ediții, desfășurate între anii 2013-2016, caravana Cultură’n Șură a vizitat 11 sate și a prezentat trei spectacole de teatru ce au însumat 18 reprezentații. S-a înregistrat o medie de 200 de spectatori per reprezentație. Cele trei spectacole realizate în cadrul proiectului au avut în distribuție actori cunoscuți ai tinerei generații și au fost apreciate atât de publicul neavizat cât și de cel de specialitate, în cadrul festivalurilor de gen din țară.
Spectacolul „Experimentul” după texte de Ion Băieșu și alți autori români contemporani, realizat la Teatrul Podul din București, a avut premiera în cadrul celei de a patra ediții a proiectului și îi are în distribuție pe Iulian Gliță, actor liber-profesionist ce susține de asemeni ateliere de teatru pentru copii și adulți; Marin Grigore, actor de teatru și film, cunoscut pentru rolul său din filmul „Sieranevada” în regia lui Cristi Puiu, dar și pentru recenta sa colaborare cu trustul MediaPro în cadrul sitcom-ului „Ai noștri”; Florentina Năstase, actriță a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, nominalizată în 2016 pentru cel mai bun rol secundar în cadrul galei premiilor UNITER. Victor Olăhuț, regizor angajat al Teatrului Municipal din Baia Mare, a realizat spectacole la teatrele naționale din Cluj și Sibiu și în teatre independente din București. Spectacolele realizate în cadrul proiectului „Cultură’n Șură” au fost apreciate și premiate în cadrul festivalurilor la care au participat – „Fisura” de Flavius Lucăcel a primit premiul „Noi la Sala Nouă” în cadrul FestCo, București 2014, iar „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov a fost desemnat cel mai bun spectacol la Festivalul „Comic 7B”, Buzău 2016.