Biserici de lemn din Sălaj, relocate la Cluj, restaurate cu fonduri norvegiene

Două biserici din lemn, monumente istorice, construite în judeţul Sălaj şi  transferate în parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca vor intra într-un amplu proces de restaurare. Este vorba despre bisericile din lemn din Petrindu, comuna Cuzăplac şi biserica lui Horea din Cizer, ambele construite în urmă cu două secole pe teritoriul judeţului nostru.

Cele două monumente istorice, strămutate la Cluj în anii 1965, respectiv 1968, vor fi restaurate de autorităţile judeţene clujene pentru a creşte activitatea turistică în Transilvania. Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, a semnat la finalul săptămânii trecute contractul de execuţie a lucrărilor la obiectivul de investiţii „Conservare-restaurare şi punere în valoare a bisericilor din lemn Petrindu şi Cizer”, proiect finanţat în cadrul Programului “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014. Lucrările de conservare şi restaurare ale celor două biserici de lemn aflate în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei – Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia” vor fi executate de către o firmă din Satu Mare, la un preţ de aproape 3 milioane de lei. Durata de execuţie a contractului este de nouă luni, iar prin această lucrare se va extinde zestrea de monumente istorice restaurate a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, astfel încât toţi vizitatorii care trec pragul muzeului să poată admira cele două biserici, a căror valoare istorică şi patrimonială este una incontestabilă.

Obiectivul general al proiectului este acela de punere în valoare a monumentelor istorice din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, respectiv restaurarea și conservarea bisericilor din lemn Petrindu și Cizer, în vederea creșterii atractivității turistice în județul Cluj și în Transilvania. Totodată, aceste două biserici vor fi redate ulterior circuitului turistic al patrimoniului cultural reabilitat din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei – Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia”. Biserica din Cizer este cunoscută şi drept Biserica lui Horea, deoarece a fost construită de acesta şi poartă semnătura conducătorului răscoalei ţărăneşti de la 1784 din Transilvania. Biserica din Petrindu, comuna Cuzăplac, este o altă biserică deosebită, cu o pictură interioară realizată în anul 1835 de Dimitrie Ispas – cunoscut drept unul dintre cei mai mari pictori de biserici din Transilvania.

One Thought to “Biserici de lemn din Sălaj, relocate la Cluj, restaurate cu fonduri norvegiene”

  1. CRISTINA

    Ce poate fi mai comod decat sa faci bani de acasa, in fata calculatorului? Si…cum ar fi daca cineva te-ar ajuta, te-ar invata cum sa faci asta? Totul este foarte serios! E un proiect nou, de mare amploare si am dori sa ni te alaturi. Te asteptam! Pentru mai multe detalii trimiteti mail cu textul INFO la adresa cristinab1972@yahoo.com

Leave a Comment