Bibliotecile din mediul rural, la mana primarilor si consiliilor locale

Bibliotecile din mediul rural, la mana primarilor si consiliilor locale Florica Pop, directorul Bibliotecii Judetene Ionita Scipione BadescuSalaj, ne-a informat ca reteaua bibliotecilor publice din Salaj cuprinde: Biblioteca Judeteana ,,Ionita Scipione Badescu cu rol de coordonare metodologica si profesionala pentru cele trei biblioteci orasenesti (Cehu Silvaniei, Jibou, Simleu Silvaniei) si 56 de biblioteci comunale (organizate in fiecare centru de comuna). Iar problemele cele mai importante, in general, ale acestor institutii tin de spatiile in care functioneaza si de fondurile reduse alocate de administratiile locale pentru achizitia de carti

Nu se respecta in totalitate legislatia in vigoare

Insistam pentru a deschide o biblioteca publica si in Boghis, iar la Zalha pentru ocuparea postului de bibliotecar ramas vacant. Multe mai sunt de facut in schimbarea aspectului exterior si interior al bibliotecilor publice. Daca in 2006 unele biblioteci comunale s-au mutat in noi spatii (Napradea, Valcau, Halmasd, Horoatu Crasnei, Carastelec – extindere), pentru anul in curs avem multe alte promisiuni a caror concretizare o asteptam, a declarat Florica Pop.

Prima biblioteca intrata in 2007 in randul celor moderne a fost cea din comuna Sig pentru a carei imagine primaria a investit aproximativ 40.000 lei. Si Primariile Plopis si Agrij au respectat promisiunea facuta, mutand biblioteca intr-un spatiu mult mai corespunzator. Asteptam asemenea vesti frumoase si de la: Babeni, Chiesd, Creaca, Meseseni, Mirsid, Nusfalau, Poiana Blenchii, Samsud, a afirmat Florica Pop. Directorul Bibliotecii Judetene a adaugat ca pentru innoirea fondului de publicatii in bibliotecile publice orasenesti si comunale nu se respecta in totalitate legislatia in vigoare. Daca prin Legea bibliotecilor, nr. 334/2002, republicata, se specifica necesitatea achizitiei de minim 50 documente specifice anual la 1.000 de locuitori, sunt inca unele biblioteci care primesc sume nesemnificative la acest capitol atat de important. O biblioteca fara carte (indiferent de suportul pe care aceasta se gaseste: hartie sau electronic) nu-si poate implini menirea, a apreciat Pop. Sumele alocate achizitiei de carte pentru bibliotecile comunale difera foarte mult de la o comuna la alta, in functie de modul in care este perceputa si apreciata activitatea acestora pe plan local: 500 lei – 2.000 lei – 6.000 lei, cam acestea ar fi limitele. An de an insistam pentru ca aceste sume sa creasca considerabil.

Schimbari in bine

la orase

Florica Pop ne-a mai spus ca se constata schimbari in bine la bibliotecile orasenesti din Cehu-Silvaniei si Jibou, unde dupa multe discutii cu edilii locali, implicarea acestora se observa si ii felicitam atat noi cat si comunitatea – beneficiara investitiei si a preocuparii lor. Biblioteca Oraseneasca din Cehu Silvaniei are acum un numar de 43.695 volume si abonamente la presa locala, centrala si reviste (divertisment, stiinta si tehnica) care atrag toate categoriile de cititori. Comparativ cu anul 2006 a crescut si suma alocata de Primaria Cehu-Silvaniei pentru achizitia de noi documente, de la 5.000 lei in 2006 la 6.000 lei in 2007, existand si posibilitatea ca pana la final de an sa fie majorata aceasta suma, a apreciat directorul Bibliotecii Judetene.

La Jibou, Biblioteca Oraseneasca pune la dispozitia utilizatorilor un numar de 46.814 volume si un numar mare de abonamente la presa locala, centrala si reviste din diverse domenii, selectate toate la cererea utilizatorilor. Suma destinata achizitiei de documente de biblioteca (carte si mijloace audio-vizuale: casete, CD, DVD) a crescut de la 5.900 in 2006, la 8.900 in 2007, existand si aici promisiuni de suplimentare pana la sfarsitul anului.

Cu un numar de aproximativ 78.000 volume, abonamente la ziare si reviste, o sala de Internet cu 6 calculatoare, Biblioteca Oraseneasca din Simleu Silvaniei solicita extinderea spatiului in care functioneaza, acesta nemaicorespunzand cerintelor utilizatorilor tot mai pretentiosi, a declarat Florica Pop. La Simleu, Sectia de copii este separata de Sectia pentru adulti. Suma destinata achizitionarii de noi publicatii depaseste 10.000 lei. Asteptam ca Primaria orasului Simleu Silvaniei sa respecte promisiunea facuta pentru extinderea spatiului in care functioneaza acum biblioteca oraseneasca, fie prin mansardarea cladirii, fie prin gasirea altui spatiu, a conchis Florica Pop.

Leave a Comment