Autobuzul „CENTENAR CĂLĂTOR” a ajuns în Șimleu Silvaniei!

Motto: „ Unirea face neamul nostru mai tare”.
Dimitrie BOLINTINEANU (1819-1872), poet, scriitor și publicist român, participant la Revoluția de la 1848

În luna septembrie 2018, Muzeul Județean de Istorie și Artă Sălaj (din Zalău) a lansat un proiect inedit pentru a sărbători 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Este vorba de un autobuz elegant, cu un exterior atractiv (printuri și inscripții tematice) și cu un interior ticsit de multiple informații, frumos rânduite (fotografii și documente), despre Marea Unire, botezat „CENTENAR CĂLĂTOR” (!), de către organizatori: Muzeul Județean de Istorie și Artă Sălaj, Primăria municipiului Zalău, Consiliul Județean Sălaj, Prefectura Sălaj și Transurbis Zalău.
Acesta a ajuns în Șimleu Silvaniei, vineri, 19 octombrie 2018 și staționează în centrul orașului (vizavi de Monumentul Memorial „ Iuliu Maniu”), în urma parteneriatului cu Primăria și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Șimleu Silvaniei (CNIPT). La început, despre acest eveniment a vorbit doamna Corina Bejinariu – manager al muzeului amintit, prezentând date concrete despre proiectul cu pricina, spunând: „(…) Ne bucurăm să fim, astăzi, aici cu un proiect inedit, absolut inedit pentru comunitatea sălăjeană și, aș spune eu, chiar și inedit pentru, hai să-i spunem, societatea românească, în ideea în care un asemenea proiect n-a fost derulat de un muzeu din România. O expoziție călătoare nu știu să fi fost făcută până în acest moment de către instituții similare, respectiv muzee din România. (…) De ce un autobuz călător?, de ce o expoziție călătoare dedicată Centenarului Marii Uniri? Pentru că am considerat că în această modalitate putem să fim mai interesați, putem să fim mai atractivi, vă putem prezenta istoria locală și națională într-o modalitate care să vă stârnească interesul”. Printre altele, doamna Corina Bejinariu, a vorbit de o aplicație pe un touchscreen, despre Concursul de Cultură Generală (cu premii), pe patru niveluri de dificultate, cu întrebări diverse despre expoziția existentă. Tot acolo, există un monitor LCD, la care persoanele interesate pot accesa jocuri cu tematică cultural-istorică și de altă natură, iar cei care realizează punctaje mari vor fi, de asemenea, premiați. În plus, domnia sa a invitat asistența să facă „publicitate” acestui eveniment, care se dorește să fie continuat și în anul viitor.
În alocuțiunea sa, ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Șimleu Silvaniei a zis: „(…) Fiecare dintre noi suntem mândri de părinții noștri, de prietenii noștri, care realizează ceva, de oamenii dragi. În același timp, trebuie să fim foarte mândri și de oamenii importanți pe care zona noastră i-a dat istoriei naționale și națiunii. Și, acolo, îl avem pe Iuliu Maniu, care cred că se ridică, acum, și se uită la noi, stând în mijlocul României Mari”. Referindu-se la acest proiect inedit, Septimiu Cătălin Țurcaș a mulțumit celor care s-au implicat în realizarea și derularea acestuia.
Apoi, cei prezenți au vizitat „expoziția călătoare”, cu prezentarea remarcabilă a dr. Marin Pop – cercetător științific la Muzeul de Istorie și artă Sălaj. Domnia sa a scos în evidență: Precursorii sălăjeni ai Marii Uniri, Memorandumul de la 1892, Sălăjenii în Marele Război, Delegațiile Sălajului la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, Apelul Consiliului Național Român pentru Comitatul Sălaj, Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Membrii Consiliului Național Român Central etc. De asemenea, Marin Pop a comentat impecabil fotografiile și documentele existente în această expoziție interactivă. De remarcat că, imediat după acest „expozeu” atractiv, mulți participanți, printre care elevi (Nota Bene!), și-au etalat impresiile pe bilețele tricolore românești!
Expoziția din autobuz se poate vizita gratuit, până în 31 octombrie 2018 (luni-vineri, între orele 12-18 și sâmbătă-duminică, între orele 10-15), sub îndrumarea voluntarilor de la CNIPT (elevi – fete și băieți – ai Colegiului Național „Simion Bărnuțiu”), coordonați de drd. Daniel Stejerean – director al CNIPT Șimleu Silvaniei.
Merită să urcăm în acest autobuz, pentru a „merge” pe urmele bravilor noștri înaintași. Și așa vom cunoaște, înțelege și aprecia aportul acestora la înfăptuirea MARII UNIRI de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Da, așa „vom birui, pentru că nu sunt așa de înalți Carpații cât ne sunt inimile de înălțate!” , cum zicea Victor Deleu – primar al orașului Șimleu Silvaniei și participant la Marea Unire.
Așadar, veniți cu încredere, nu veți regreta!
CINSTE LOR, EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC!

Prof. Marin ȘTEFAN

Leave a Comment