Elevii pasionaţi de teatru sunt aşteptaţi să se înscrie la Festivalul Judeţean de Teatru pentru Elevi, ediţia a V-a, ce va avea loc în Zalău, în perioada 25-27 noiembrie.
Evenimentul este organizate de către Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi se adresează tuturor elevilor din şcolile gimnaziale şi licee/colegii din judeţ. La concurs pot participa trupe de teatru de la şcoli generale (clasele V-VIII) şi licee sau colegii (clasele IX-XII) care sunt înscrise într-o instituţie de învăţământ preuniversitar acreditată.
Festivalul se va desfăşura pe două secţiuni : teatru popular, în 25 noimebrie, ora 10, şi teatru dramatic,în 26 noiembrie, ora 9.30, trupele de teatru din şcolile gimnaziale, respectiv în 27 noiebrie, ora 9.30, trupele de teatru din licee şi colegii.
Manifestarea are ca scop educarea tinerilor pentru formarea unui comportament adecvat în sălile de spectacole, atât în calitate de spectator, consumator al actului cultural, cât şi în postura de creator al acestuia ; descoperirea de noi talente în domeniul artei interpretative şi favorizarea de opţiuni profesionale (actorie, regie, scenografie, teatrologie) în rândul elevilor şi păstrarea portului popular şi a obiceiurilor populare.
Potrivit organizatorilor, repertoriul, specia şi regia nu sunt impuse, fapt care face posibilă prezenţa unei palete largi de activităţi teatrale, în limba română şi în limba maghiară. Trupele de teatru ale elevilor îşi pot alege ca repertoriu piese din dramaturgia naţională sau universală, clasică sau contemporană. Sunt acceptate şi spectacole colaj, coupe, teatru experimental, music-hall, pantonimă, animaţie.
Durata unei piese/spectacol (secvenţe, act, scenete) trebuie să fie de maxim 20 minute. La concurs pot participa doar trupe formate exclusiv din elevi de la şcoli generale sau licee, colegii. O şcoală poate înscrie mai multe trupe. Se pot înscrie în concurs şi trupe independente (care nu sunt legate de o unitate de învăţământ), singura condiţie fiind ca toţi membrii ei să fie elevi la o şcoală generală sau liceu/colegiu din judeţul Sălaj.Spectacolele vor fi evaluate de un juriu format din specialişti, care vor premia prestaţia exclusivă a elevilor în spectacol şi spectacolele în ansamblul lor, punctând în principal calitatea discursului actoricesc, mişcarea scenică, originalitatea interpretării, regia şi scenografia. La teatrul popular se va pune accent în principal pe redarea cât mai fidelă, autentică a obiceiurilor tradiţionale/populare puse în scenă (habă, clacă, nuntă, măsurişul oilor, scenete populare etc.), specifice judeţului Sălaj (nu se acceptă din alte zone etno-folclorice ale ţării).
Toţi participanţii (concurenţi, îndrumători) vor primi diplome de participare. În cadrul concursului se vor acorda următoarele categorii de premii în bani: premiile I, II şi III, precum şi menţiuni.