Proiectul a doi importanţi pictori români – Gheorghe Ilea şi Andor Kὅmives – va putea fi admirat joi, 22 iunie, de la ora 18, în Bistriţa, acolo unde Uniunea Artiştilor Plastici şi Galeria Arcade 24, în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj organizează vernisajul expoziţiei „Vânătorare de fluturi”
Curatorul expoziției Oliv Mircea, amfitrionul evenimentului și invitatul celor doi pictori, pictorul Ioan Sbârciu vor desluși misterul acestei expoziții care dezvăluie amintirile în dialog ale lui Gheorghe Ilea și ale lui Andor Kὅmives. Nucleul ficțional postmodernist pornește în urmă cu peste patruzeci și cinci de ani de la o întâmplare care s-a petrecut aievea. Cei doi adolescenți, elevi ai profesorului Ioan Sbârciu la acea vreme, elevi ai Liceului de Artă din Cluj, hotărăsc să facă o expediție nocturnă în afara „Bastiliei” (internatul Liceului Ady-Şincai) în care erau obligați să își petreacă tot împreună zilele și nopțile, ca și cum ar fi victime ale unui regim concentraționar semideschis pentru a avea experiențe terifiante în lumea de alături. „Ezitarea, rezistența, banalitatea, fantasticul dislocat, fantezia trăirii îi pune acum în situația, după patruzeci și cinci de ani de la acele evenimente, să evoce istoria apocrifă a acelor clipe de entuziasm anomic și creator. Un mod de a-și evoca autobiografia. Scrisori, mașinării, heteroglosie, scurtcircuite, ilustrații și antiilustrații, carnaval, texte schizoide, ficțiuni în abis, personaje în căutarea propriului lor autor; toate aceste procedee și încă multe altele sunt convocate pentru a reface arsenalul unei lumi căreia i se dezvăluie regresul spre infinitul amintirii și al memoriei”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.
„Vânătoare de Fluturi” va rămîne la Bistrița în expunere până în 21 iulie, pentru ca în toamnă să fie expusă la Zalău, în Galeria Centrului de Cultură Sălaj.
Expoziția se bucură, la Bistrița, de un catalog întocmit de organizatori și supravegheat cu multă atenție de autori. Deasemeni expoziția se bucură de asistența Centrului Cultural Municipal Bistrița și de autoritatea deontică a Universității de Artă și Design din Cluj.
„a doii”??!!