Artefacte arheologice din Sălaj, aflate în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Artă (MIJA) Zalău sunt expuse, respectiv urmează a fi expuse, la Muzeul ”Galo-Roman” din Tongeren, cât și la Muzeul ”Grand Curtius” din Liege – Belgia. După cum a explicat dr. Corina Bejinariu, managerul MIJA Zalău, în cadrul ediției cu numărul XXVII a Festivalului Internațional de Artă ”Europalia”, care se desfășoară în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 în Belgia și alte state din Europa, România, ca invitată de onoare, a propus printre alte manifestări două expoziții menite să prezinte bogăția, valoarea și varietatea patrimoniului arheologic, ca și componentă a moștenirii culturale naționale și europene. Expozițiile au fost inițiate de către Muzeul Național de Istorie a României în parteneriat cu alte 30 de muzee, printre care și MIJA Zalău. Prima intitulată ”Dacia Felix. The Glorious Past of Romania” a fost vernisată recent, 18 octombrie 2019, la Muzeul ”Galo-Roman” din Tongeren – Belgia, iar cea de-a doua denumită ”Originile Europei. Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos” va fi deschisă vineri, 8 noiembrie 2019, la Muzeul ”Le Grand Curtuis” din Liége – Belgia. ”MIJA Zalău este partener în ambele expoziții și a propus în acest sens un număr de 17 exponate, reprezentând artefacte arheologice de mare valoare și înaltă finețe a execuției descoperite pe teritoriul Sălajului. Este vorba atât despre descoperiri mai vechi precum: spada scurtă de factură scitică (akinakes) și teaca sa, descoperite la Firminiș, vase de bronz din tezaurul de la Sâg, lanțul de bronz cu pandantive de la Guruslău, dar și piese recent descoperite, printre care enumerăm depunerea de vase ceramice din epoca bronzului descoperită la Marca”, a precizat dr. Corina Bejinariu, managerul instituției de cultură.
Festivalul ”Europalia” este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului ”Europalia”, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului ”Europalia” este dedicată României, țara invitată de onoare.
Habar n-aveau cei din Vestul Europei unde le sînt originile dacă nu-i informau protocroniștii zălăuani că aici! Păi dacă ați scris cu originile, de ce nu ați scris și „Defensores Europae”? Și inventarea scrisului pe-aici.