Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, manifestarile dedicate împlinirii a 50 de ani de activitate a prestigioasei formatii corale a acestei institutii.
Programul manifestărilor a cuprins Simpozionul-Jubileu „50 de ani Antifonia”, precum și un concert aniversar, evenimente desfășurate sâmbătă, 29 și duminică 30 iunie. Înființată în urmă cu cincizeci de ani cu menirea de a cânta muzica cea mai modernă a perioadei respective, de către reputatul profesor dirijor, compozitor, dr. Constantin Râpă, “Antifonia” a adus servicii enorme muzicii culte românești, prin faptul că a creat condiții compozitorilor din epoca respectivă, pentru a compune lucrări de cea mai înalta tehnică creatoare la nivel mondial, cu dificultăți pe care nu le-au putut învinge la alte coruri. Aceasta a declanșat o avalanșă de lucrări scrise în ideea că vor fi cântate de corul “Antifonia” sau dedicate acestui cor. Lucrări dedicate au venit și din străinătate, exemplu fiind lucrările unor compozitori importanți precum Iannis Xenakis -“Ismen”, Henri Pousser – “Traverser la forêt”, Francis Burt – “Und Got der Herr Sprach”, Los Cobos- “Requiem” și altele. În alt plan, “Antifonia” a câștigat în decurs de trei ani, 14 premii internaționale, fiind singura formație cu acest palmares.
“Antifonia” a fost dirijată de foarte mulți dirijori de prestigiu: Yehudi Menuhin, Rafael Fruber de Burgos, Krzysztof Penderki, Henri Pousser, Simon Emil, Petre Zbârcea, Gheorghe V. Dumănescu.
“Antifonia” a colaborat cu unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii: Orchestra Radio France, Orchestra Filarmonicii din Varsovia, din Lyon, din Basel, din Viena , si din tara: Orchestra Filarmonicii din Cluj, Orchestra Radioteleviziunii Române București, și cu filarmonicile din toată țara.
În planul intern al creației muzicale, “Antifonia” a interpretat lucrări ale compozitorilor de vârf din a doua jumătate a secolului XX.
În cadrul corului “Antifonia” s-au format cântăreți care au devenit ulterior mari soliști de oratoriu și operă.
Am fost deosebit de bucuros să fiu invitat de onoare al dirijorului Constantin Rîpă.
De-a lungul activității mele de dirijor al formației Camerata Academica Porolissensis am colaborat cu formația “Antifonia”; aceasta fiind prezentă de mai multe ori în municipiul Zalău în cadrul Festivalului Coral Internațional “Ecouri Transilvane”.
Evenimentul artistic de excepție alături de “Antifonia” l-a constituit interpretarea Requiemului de Mozart, acompaniați de Orchestra Filarmonicii din Cluj, în mai 2016, când noi am sărbătorit 40 de ani de activitate.
Prezent la concert, academicianul Octavian Lazăr Cosma, președintele Uniunii Compozitorilor din România, a declarat că acest concert putea fi prezentat pe orice mare scenă a mapamondului.
Însoțind Formația “Antifonia” în urmă cu câțiva ani la un festival coral, la Brașov , în cuvântul de prezentare am declarat: “Antifonia” este un fenomen benefic pentru creația muzicală din România și Europa, iar dirijorul Constantin Rîpă este una dintre cele mai complexe personalități din viața artistică din România.
Prof.dr. Ioan Chezan
Foarte frumos, felicitări! Dar titlu este bombastic, ca să nu mai vorbim că „Madrigal” este mai bun. Cît despre punerea în fruntea listei de colaboratori a lui Yehudi Menuhin, pentru a impresiona, enciclopediile scriu că a fost violonist și dirijor, dar nu de cor, ci de orchestră.
Est modus in rebus!
Daca vi se pare că prima audiție absolută în 27 iulie 1985 Strasbourg, a lucrării lui J.Xenakis „Idmen” interpretată de Antifonia ar fi putut fi realizată de Madrigal…sunteți în eroare dar, Antifonia nu se poate compara cu Madrigalul, deoarece au abordat repertorii diferite. Succes tuturor! Este loc pentru toți, pe Pământ!