Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj a găzduit marți, 3 martie, o conferinţă de presă susţinută de directorul instituţiei, Daniel Săuca, având ca temă ”Agenda principalelor manifestări şi acţiuni culturale în anul 2020”. Deși anul în curs este unul complicat pentru instituția de cultură, mai ales prin prisma faptului că activitățile se desfășoară în trei spații total diferite, dar și a bugetului, Daniel Săuca încearcă să fie optimist. ”Avem un buget estimativ cu manifestările culturale de 400.000 de lei aproximativ. Un buget mai mic decât anul trecut. (…). Anul este lung și o să vedem cum administrăm resursele financiare în așa fel încât să nu existe probleme. Cum spuneam, e un an complicat cu activități în trei spații total diferite. Mă bucur că am putut amenja sala Porolissum și ea va găzdui cu siguranță manifestări. O parte a activității noastre din Zalău va fi derulată în această sală. E un an complicat și pentru că aproape 75 la sută din bugetul nostru este pentru salarii. Am fost obligați să majorăm salariile conform legislației. Așa că au rămas mai puțini bani pentru manifestări culturale, în general. E o situație generală, evident nu doar în cazul nostru, dar cum spuneam o să încercăm să facem față cât mai bine situației, nu prea roze”, a precizat managerul CCAJ Sălaj. În opinia acestuia, interesul pentru actul cultural se pierde pe zi ce trece, și din păcate tot mai multe acțiuni, manifestări se vor duce în zona divertismentului și unii o să-i spună cultură. ”Din punctul meu de vedere, cred că acesta va fi blestemul Sălajului nu peste multă vreme, ca tot ceea ce este divertisment să fie apreciat ca act de cultură. Cauzele sunt multe, dar eu cred că, în principal este degradarea profundă a interesului românilor pentru lectură, pentru actul cultural de calitate. Și evident, apoi lipsa unei infrastructuri culturale și toate celelalte pe care le știți și le-am mai spus de-a lungul anilor, de la cămine culturale existente, dar total ineficiente din perspectiva de organizări de manifestări culturale”, a mai adăugat Săuca. Agenda culturală prezentată în cadrul conferinței cuprinde principalele manifestări organizate de CCAJ Sălaj, ca principal organizator, co-organizator, finanțator sau partener.
Festivaluri şi festivaluri – concurs folclorice şi festivaluri – spectacole corale
În acest an, în Sălaj vor avea loc în organizarea CCAJ Sălaj: Festivalul – concurs judeţean de interpretare a cântecului popular sălăjean – vocal pentru preşcolari şi elevi clasele I – IV, locul de desfăşurare – Casa de Cultură Cehu Silvaniei, persoane de contact Szöke Ana și Cristian Moldovan; Festivalul Minorităţilor din Sălaj, ediţia a X-a, în perioada mai-septembrie 2020, loc de desfăşurare- municipiul Zalău, persoană de contact – Matyi Ştefan; Festivalul – concurs judeţean de interpretare a cântecului popular sălăjean – vocal şi instrumental, ”Mândru Cântec Sălăjean”, ediția a XIII-a, 23-25 octombrie, locul de desfăşurare – CCAJ Sălaj, persoană de contact – Cristian Moldovan; Festivalul Cântecului şi Dansului Codrenesc, în perioada 27-28 iunie, locul de desfăşurare Cehu Silvaniei, persoane de contact – Szöke Ana și Cristian Moldovan; Festivalul pentru ansambluri şi formaţii folclorice din Sălaj, „Dor de cântec şi de joc” – 15 august, loc de desfăşurare-Bănișor, persoane de contact: Ioan Sur și Cristian Moldovan; Festivalul Românilor de Pretutindeni, ”La Fântâna Dorului” – iulie 2020, locul de desfăşurare – Şimleu Silvaniei, persoană de contact – Gavril Neaga; Festivalul internaţional de folclor şi meşteşuguri artistice tradiţionale, ”Someş, cântecele tale”, în perioada 23-27 iulie, locul de desfăşurare Jibou, persoană de contact – Victor Pintea; Festivalul internaţional de folclor ”Ecouri meseşene”, ediţia a 45-a, în perioada 23-27 iulie, loc de desfăşurare CCAJ Sălaj și în orașul Jibou, persoane de contact: Daniel Săuca, Paula Pop – Taloş și Cristian Moldovan. Potrivit agendei culturale 2020, în parteneriat cu primării din județ și alte instituții sau organizații interesate, există posibilitatea organizării de festivaluri și spectacole folclorice dedicate în primul rând copiilor și elevilor. Agenda continuă cu festivaluri și spectacole corale: Festivalul coral internațional ”Ecouri transilvane”, ediţia a XVIII-a, loc de desfăşurare CCAJ Sălaj şi alte spații din Zalău, persoană de contact – Ioan Chezan; Spectacol coral închinat Învierii Domnului, ”Lumina lui Hristos luminează tuturor” – 12 aprilie la Catedrala Episcopală Zalău, persoană de contact – preot Ioan Ghiurco și Festivaluri de colinde: ”Venite Adoremus’, ”In Excelsis Deo” care se vor desfășura la Zalău, Jibou, Cehu Silvaniei, Şimleu Silvaniei şi în alte localităţi din judeţul Sălaj, în cadrul programului de promovare a tradițiilor de iarnă. CCAJ Sălaj va oferi sprijin financiar pentru promovarea valorilor culturale ale Sălajului în țară și în străinătate și prin ansambluri și formații corale ale județului.
Festivaluri-literatură, arte vizuale și tabere/ meșteșuguri
Seria festivalurilor de literatură şi arte vizuale organizate de CCAJ Sălaj va debuta cu cea de a XIII-a ediţie a Zilelor revistei ”Caiete Silvane”, eveniment desfăşurat în cursul lunii martie, în perioada 27-29 și va continua cu: Festivalul ”Primăvara Poeziei”, ediţia a XX-a, în perioada 8-10 mai, la sediul CCAJ Sălaj, persoane de contact: Szoke Ana și Daniel Săuca; Simpozionul de Arte Vizuale ”Arta în grădină”, ediţia a IX-a, Jibou, Grădina Botanică, în judeţ și în țară, persoană de contact – Radu Şerban; Tabăra de meşteşuguri tradiţionale, teatru, dans popular ”Zsibai”, ediţia a XX-a, Cehu Silvaniei, în luna iulie 2020, persoană de contact – Szoke Ana; Tabăra de pictură pe sticlă ”Icoana din sufletul meu”, ediţia a XI-a, august 2020, în localitatea Iaz, comuna Plopiş, persoană de contact – Ligia Alexandra Bodea; Tabăra de fotografie ”Sălaj: frumusețe, tradiție, poveste”, eveniment realizat în parteneriat cu Asociația Artiștilor Fotografi din România, ediția a IV-a, în perioada 22-28 mai. În acest an instituția de cultură acordă sprijin pentru organizarea de tabere de învăţare a dansului popular românesc și maghiar pentru elevi în Sălaj, a unor tabere ale jocului şi tradiţiei populare pentru copii și adulți, a taberelor de pictură de la Jebucu, Șamșud, precum și a diverse tabere culturale care se organizează în județul Sălaj și în afara lui. De asemenea, vor fi organizate tabere de cercetare etnografică, etnologică, istorică etc. care vor fi finanțate în parteneriat cu instituții academice și universitare din țară și din străinătate.
Promovarea spaţiului şi patrimoniului cultural sălăjean
În ceea ce priveşte promovarea spaţiului şi patrimoniului cultural sălăjean, CCAJ Sălaj va derula proiectul Casa Ethnos / Casa tradiţională/ ”Acasă ca demult” – reabilitarea în diferite localităţi din judeţ de case tradiţionale, funcţionale, cărţi de vizită ale comunităţii, cu sprijinul CJ, primării și comunități locale. Tot în acest an vor fi editate şi tipărite monografii ale localităţilor, comunelor, instituții, parohii şi școli din Sălaj cu sprijin financiar pentru tipărire din partea CCAJ Sălaj, dar şi editarea și tipărirea unei noi ediții a Monografiei Județului Sălaj, Sălajul la Centenar, precum și a diverse monografii de specialitate (etnografice etc.). Nelipsită va fi şi ”Caravana culturii sălăjene”, dar și alte manifestări similare, în diferite localităţi de judeţ și din afara lui, în țară și în străinătate, identificare şi omagiere de personalităţi ale locului, diverse spectacole, editare monografii, lansări de carte etc. Aceste acţiuni vor fi realizate în parteneriat cu: CJ Sălaj, instituții diverse, primării şi comunități locale. De asemenea, vor fi realizate unle site-uri, portaluri web, înregistrări, cd și dvd-uri de conservare și promovare a culturii tradiționale din județul Sălaj, dar şi editarea și tipărirea, sprijinirea apariției unor albume-monografii-diverse lucrări reprezentative pentru patrimoniul cultural sălăjean.
Promovarea unor produse tradiţionale din Sălaj, obiceiuri, tradiţii, turism cultural
Obiceiurile tradiţiile, dar şi produsele tradiţionale din judeţ, vor fi promovate prin Festivaluri ale Vinului la: Camăr, Borla, Șamșud și în alte localități din județ, persoană de contact -Cristian Moldovan; ”La târg la…/ Bal tradițional” – manifestări de promovare în mediul urban și rural a produselor și producătorilor tradiționali, meșteri populari, tradiții, în colaborare directă cu CJ Sălaj și primării interesate; Festivalul Cepei de la Pericei; Festivalul Cireșelor de Făgetu, comuna Plopiș, dar şi alte festivaluri, manifestări diverse de promovare a produselor tradiționale, în colaborare cu primării, comunități locale și diverse ong-uri. Instituţia de cultură va continua și dezvoltarea proiectului ”Colțul românesc – Suvenir de Sălaj” şi alte proiecte similare. De asemenea, va oferi posibilitatea organizării, la sediul CCAJ sau în alte localităţi sălăjene, de manifestări și cursuri destinate promovării produselor și meseriilor tradiţionale din judeţ: olărit, cusătorie – țesătorie, împletit nuiele, clopărit etc.
Festivaluri de teatru-film şi muzică clasică, jazz
Tot în acest an instituţia va organiza: Festivalul – concurs naţional de teatru ”Padif” la Cehu Silvaniei, în luna octombrie; Festivalul Judeţean de Teatru pentru Elevi, ediţia a IX-a, la CCAJ Sălaj în luna noiembrie, persoane de contact: Daniel Săuca și Cristian Moldovan; continuarea și dezvoltarea proiectului ”Cultură în șură” în județ și în țară, proiect ce presupune și organizarea unei tabere de creație (atelier teatral) și a unei caravane teatrale în județ; continuarea și dezvoltarea Festivalului de Film ”One World Romania” la Zalău, în parteneriat cu Asociația ”One World Romania” și Primăria municipiului; Festivalul de Teatru ”Virgil Flonda”, în perioada 20-26 iulie la Zalău, în parteneriat cu Asociația ”Pro Teatru”. De asemenea, va oferi prijin financiar pentru susținerea unor spectacole de teatru dramatic, de comedie și de păpuși, la sediul CCAJ Sălaj, în Zalău și în județ; posibilitatea sprijinirii organizării de diverse spectacole de teatru în judeţ, cursuri de actorie şi regie, cu trupe de teatru din străinătate, din ţară şi din judeţ și sprijinirea manifestărilor de gen ale artiștilor sălăjeni. O activitate care va continua în 2020 este ”Jazz la Centru” – proiect de concerte de jazz la Sala ”Porolissum” și în alte locuri din județul Sălaj, cu sprijinul financiar al CCAJ Sălaj.
În bugetul CCAJS pe anul 2020 va fi cuprinsă suma de 50.000 de lei pentru finanţarea nerambursabilă de către instituţie a unor proiecte culturale ce vizează spaţiul sălăjean. Finanţarea se va acorda conform unui concurs de proiecte, în concordanţă cu prevederile legale în domeniu. Posibilitatea organizării a două sesiuni de finanțare, în funcție de alocările bugetare.
Nu am vazut în program, nici o manifestare, cu ocazia plecarii lui Mar, de la şefia CJ. Căt despre buget „cam mic”, ia de faceți o reducere de personal, cam cu 50% si pe urmă mai vedem.
Erată: Marc.
Pupam,pupam..postul de bugetar i l apărăm! Trăiască Tibi Marc ca ne a scos din rahat! Mai ca rimează.
sa vedem daca il prinde pe sauca paltonul
Manelele e sufletu la români. Bagă mă un festival să moare dujmanii!