Cum v-am informat săptămâna trecută, în data de 27 ianuarie 2019, în satul natal al poetului se pregătea o acţiune de comemorare. Acest eveniment – „In memoriam Ady Endre” – s-a desfăşurat conform programului preconizat. Duminică 27 ianuarie, începând de la orele 16 a avut loc o acţiune festivă dedicată centenarului morţii poetului Ady Endre. Locul comemorării a fost biserica reformată din satul Ady Endre (fostul Mecenţiu), din comuna Căuaş, judeţul Satu Mare. În această biserică a fost botezat Ady Endre, iar odinioară familia Ady avea o bancă rezervată în biserică.
După cum se ştie, poetul Ady Endre (1877-1919) – care a fost legat foarte mult de Zalău şi de Sălaj – a murit la Budapesta pe 27 ianuarie 1919, adică exact acum 100 de ani. Astfel, oameni însufleţiţi din Zalău şi din Sălaj s-au gândit că ar fi corect să se organizeze această evocare-comemorare în satul natal. Căci ar fi păcat să fie uitat un asemenea eveniment.
Acţiunea de comemorare a fost organizată de către Societatea Muzeului Ardelean (Filiala Sălaj), de către Parohia locală reformată şi cu contribuţia altor entităţi culturale şi religioase din judeţele Sălaj şi Cluj.
Duminică, după ora 15, au început să sosească cei interesaţi de eveniment. Zona din preajma bisericii reformate şi străzile adiacente s-au umplut de microbuze şi maşini cu indicativele de Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare.
La ora 16, gazda evenimentului preotul reformat Gál Sándor (originar din Lompirt), care slujeşte în trei sate din zonă, a salutat publicul numeros care a umplut biserica.
După „gazdă”, protopopul reformat de Huedin, Vincze Minya István, a ţinut o slujbă religioasă festivă scurtă. Apoi reprezentanţii enoriaşilor reformaţi veniţi cu protopop au donat comunităţii reformate locale cadoul lor: o faţă de masă artistic brodată cu motive populare artizanale din zona Călăţele, pentru „Masa Domnului”, masă care serveşte în locul altarului în bisericile protestante.
În continuare, profesorul László László din Zalău a susţinut o prelegere istorică dedicată vieţii şi activităţii poetului Ady Endre. În prelegere au fost prezentate documente şi evenimente legate de satul natal, de familia, viaţa şi opera poetului, considerat unul dintre întemeietorii poeziei moderne. De asemenea, participanţii au putut afla şi despre faptul că la Zalău şi în Sălaj este un respect deosebit, chiar un „cult” al poetului.
Mai apoi, actorul clujean Marosán Csaba (născut la Lompirt şi absolvent de liceu la Zalău) a susţinut un recital consacrat evenimentului: poeme şi fragmente relevante din opera poetică a lui Ady Endre. Recitalul a fost urmat de depunerea de coroane la placa memorială aflată în biserică.
Gazdele şi organizatorii au distribuit tuturor participanţilor foi comemorative despre eveniment. Foaia respectivă este ilustrată cu portretul poetului şi cu imaginea bisericii, inscripţionată cu numele entităţilor organizatoare.
După terminarea festivităţii din biserica reformată, publicul adunat s-a deplasat la Casa Memorială „Ady Endre” aflată în apropiere, unde au fost depuse alte coroane la bustul poetului. De asemenea, a fost vizitată şi casa natală și casa memorială.
După încheierea festivităților, participanţii au evocat personalitatea poetului în cadru mai destins la parohia reformată locală. În onoarea comemorării, în ziua morţii poetului, casa natală şi Casa Memorială au putut fi vizitate toată ziua gratuit.
Întreaga comemorare s-a desfăşurat sub un îndemn împrumutat de la Ady Endre: „Atenţionare pentru cei care sunt de veghe”, cu referire la un îndemn al poetului, că cei care sunt responsabili pentru soarta noastră trebuie să fie vigilenţi şi să stea de veghe. Credem că îndemnul este actual şi în secolul XXI.
M. S.
De cand cadourile se „doneaza”?
Da, cadourile date de către comunităţi şi pentru comunităţi se pot şi dona. Care-i problema?