Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău invită publicul la expoziția online ”1 Mai – Ziua Internațională a Muncii. Povestea unei sărbători muncitorești”. Aceasta va avea loc vineri, pe pagina de facebook a instituției de cultură, începând cu ora 18. După cum au explicat reprezentanții MJIA Zalău, ziua de 1 Mai este asociată mai mult cu ieșitul la grătar sau cu o mini-vacanță și se cuvine să reamintim semnificațiile acestei zile și luptele duse în secolele trecute de generații de angajați. Cu atât mai mult cu cât trăim într-o perioadă în care ies la iveală tot mai multe cazuri de abuzuri și nerespectare a drepturilor lucrătorilor, dublate de eforturi și inițiative ale unor medii patronale de a restrânge aceste drepturi, prin modificări ale Codului Muncii și Legii Dialogului Social. Începând cu anul 1889, 1 Mai a devenit Ziua Internațională a Muncii. Ea a fost decretată de către Congresul Internaționalei Socialiste, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 Mai a devenit zi liberă, fiind marcată prin serbări și manifestații muncitorești în majoritatea țărilor lumii. Expoziția ”1 Mai – Ziua Internațională a Muncii. Povestea unei sărbători muncitorești” își propune să realizeze o incursiune în istorie prin intermediul unor lucrări de artă, obiecte reprezentative aflate în patrimoniul muzeului și să evidențieze modul cum a fost sărbătorită ziua de 1 Mai de-a lungul timpului. De asemenea, urmărește a arăta modul cum a fost influențată semnificația acestei zile de către regimurile totalitare, indiferent că au fost de stânga sau de dreapta. ”Așadar, vă așteptăm în 1 Mai 2020 la ora 18 pe pagina noastră de Facebook la vernisajul online a expoziției care a fost montată în sălile muzeului nostru și pe care o să v-o prezentăm online pe pagina web a muzeului – muzeuzalau.ro, ținând seama de faptul că muzeul este închis temporar datorită crizei medicale”, se arată în mesajul transmis de organizatori.
Pe vremuri, 1 Mai era zi de sarbatoare. Azi, ce sa mai sarbatoreasca romanu ajuns sclav pe plantatiile de afara ? Da, am avut o revolutie, suntem liberi, hau, hau !
Cine e de vina 15 50 ? Nu cumva Iliescu si urmasii lui ?
Si sclavii de care pomenesti s au dus de nevoie in UE nu ca le a fost prea bine in Romania.Ia da-le 1000 ….1500 euro/ luna si is convins ca vor lucra doar in Romania.
Miroase a ciuma rosie 15 50.