Tăierea trandafirilor din grădină se poate efectua și primăvara. Dacă nu ați reușit să tundeți tufele de trandafiri înainte de sosirea înghețului, debutul primăverii este momentul pentru a face acest lucru. Aceste tăieri ajută la ramificarea acestora și stimulează înflorirea.
Iată ce trebuie să faceți dacă vă doriți să aveți o grădină plină de trandafiri frumoși:
– tunderea de primăvară a trandafirilor se face în luna martie, imediat după îndepărtarea mușuroaielor din jurul acestora;
– operațiunea de tăiere implică reducerea înălțimii tufei și a ramurilor, precum și îndepărtarea completă a ramurilor uscate sau a celor afectate de îngheț, boli sau dăunători;
– primăvara, la trandafiri se taie vârfurile uscate deasupra ultimului mugure de pe partea rămasă verde;
– se înlătură ramurile care se încalecă, astfel încât să avem o dezvoltare armonioasă a plantei;
– tăierea ramurilor se face la o înălțime de 50 cm față de sol. Este indicat ca tăierea să se efectueze deasupra celui de-al treilea mugure al ramurei;
– foarfecele folosit la tăieri trebuie dezinfectat cu alcool după fiecare procedură pentru a evita răspândirea bolilor la tăieturile proaspete;
– este indicat ca după tăiere, tufa de trandafiri să nu aibă mai mult de trei-cinci ramuri. În scurt timp va fi cel puțin la fel de frumoasă precum cea de anul trecut;
– la trandafirii urcători, primăvara se taie doar ramurile rupte, degerate sau cele prea lungi. O dată la 2-3 ani, se taie ramurile bătrâne.
M. S.