Starea culturilor şi predicţii pentru recolta din acest an în Sălaj

Potrivit Direcţiei pentru Agricultură Sălaj, în județ avem însămânțată o suprafață de 89.845 hectare cu cereale, leguminoase pentru boabe, plante uleioase , cartofi, legume, plante de nutreț. Suprafața ocupată cu grâu şi triticale, orz, rapiță reprezintă 9.899 ha. În momentul de față  recoltatul orzului și al rapiței se apropie de sfârşit, iar producțiile realizate sunt în general bune, după cum ne-a informat directorul instituţiei, Valentin Duca. La rapiță au existat pierderii din cauza condițiilor climatice din iarnă și primăvară. La grâu s-a început recoltatul, producțiile estimate a se realiza sunt promițătoare în funcție de tehnologia aplicată de fiecare producător la pregătirea terenului, sămânța folosită, îngrășăminte, erbicide, tratamente foliare aplicate.

Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Sălaj spun că problemele de care se lovesc producătorii sunt legate de lipsa spațiilor de depozitare și a prețului de valorificare care oscilează între 0,53 – 0,60 lei pe kilogram și care este mic în comparație cu cheltuielile care s-au efectuat pentru realizarea producției. Prețul la bursa din Matif-Franţa în data de 12 iulie a a fost de 179,50 euro pentru o tonă (818,969 lei), un preţ mic comparative cu ceea ce se cheltuie pentru a obţine o tonă de cereale. Culturile de porumb, floarea soarelui, soia, legume se prezintă foarte bine, pe toate suprafeţele cultivate din judeţ. Culturile nu au fost afectate de secetă, iar în privinţa necesarului de apă, ploile care au căzut în momentele critice au asigurat umiditatea pentru faza de vegetaţie a culturilor.

În Halmăşd, toate culturile sunt compromise

Specialiştii din cadrul Direcţiei spun că singurele culture afectate, în acest moment, în judeţ, sunt cele din Halmăşd, acolo unde, cu două săptămâni în urmă, grindina şi vijelia au distrus aproape în totalitate suprafeţele cultivate pe 176 hectare teren agricol. Plantațiile de vie și livezi se prezință bine în judeţ. Producția de fructe a fost afectată în procent mai mare de 40 la sută de condițiile climatice din perioada aprilie-mai. La aceste culturi se impune urmărirea lor în continuare, sub aspectul tratamentelor fitosanitare, care trebuie efectuate pe baza buletinelor de avertizare emise de Oficiul Fitosanitar Sălaj. În Programul de tomate, la nivel de judeţ există 64 de cultivatori, dintre care patru au încheiat ciclul realizând cantitatea minimă de două tone/0,10 hectare și au intrat în posesia celor 3.000 de Euro ca sprijin financiar destinat celor care cultivă tomate.

Potrivti Direcţiei Agricole, programul va continua și în anul viitor, urmând să se găsească soluții pentru acoperirea cheltuielilor legate de combustibil pentru încălzirea spațiilor de cultură. Au fost aprobate subvenții de 1 leu/kg lână iar acest program se va derula începând din anul 2018 pentru lâna vândută în anul 2017. În ceea ce priveşte posibilităţile de finanţare, în continuare, agricultorii pot solicita creditul pentru cumpărarea de teren până la 750 hectare și de producție, cu o dobândă între 1-2 la sută, beneficiind de garantarea creditului prin fondul de garantare a creditului agricol. O veste mai proastă pentru fermieri vine din partea Uniunii Europene, în sensul în care, pe viitor, se doreşte ca subvențiile acordate fermierilor, în programul 2019-2020 să fie reduse ori redirecţionate către alte activități: apărare, imigranți etc. Acordarea subvenției ar putea fi, totodată, condiţionată de anumiţi parametric ce ţin de producţie şi procesare. Pe această temă sunt și vor fi, în continuare, multe discuții între statele membre U.E., dar, spun reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Sălaj, “fermierii sălăjeni trebuie să fie pregătiți dacă acest lucru se va aplica.”

 

 

 

Leave a Comment