Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a supus dezbaterii publice un ordin prin care stabileşte care sunt tarifele care vor fi cerute de direcţiile agricole judeţene pentru serviciile pe care le oferă. Banii obţinuţi vor fi venituri proprii ale direcţiilor agricole, se arată în proiect.
Lista propusă de Ministerul Agriculturii propune 21 de servicii care vor fi taxate de direcţiile agricole. Pentru multiplicarea documentelor pe hârtie suma care ar putea fi cerută, dacă ordinul va fi aprobat în această variantă, este de 1 leu pe pagină. Dacă multiplicarea se face pe suport magnetic, suma este de 10 lei pe suport. Pentru elaborarea de proiecte de investiţii pentru accesarea fondurilor europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014 – 2020), tariful este între 3 şi 6 la sută din valoarea proiectului, în funcţie de complexitatea acestuia. La elaborarea de proiecte de accesare fonduri pentru submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri şi întocmire dosar de plăţi pentru tranşa 1, tariful este de 3 la sută din valoarea proiectului. Pentru submăsura 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi non – agricole în zonele rurale şi întocmire dosar de plăţi pentru tranşa 1 tariful propus este de 2 – 3 la sută din valoarea proiectului. Pentru celelalte servicii ale direcţiilor agricole, tarifele sunt fixe, cum ar fi: 1.000 de lei pe proiect pentru submăsura 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici şi întocmire dosar tranşa 2, 150 lei pe dosar pentru măsura 141 – Sprijin pentru fermele agricole de semisubzistenţă, tranşele 3,4 şi 5, între 400 de lei şi 800 de lei pentru documentaţia proiectelor pentru Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, 400 de lei/documentaţie pentru întocmire dosare plăţi pentru proiecte finanţate prin sM 6.1, 6.2 şi 6.3. Lista serviciilor serviciilor este mai lungă, iar sumele cerute sunt de câteva sute de lei.
În alte cazuri, suma finală depinde de cât de mult este de lucru. Pentru elaborarea unui plan de afaceri, tehnologicii, devize tehnologice pentru exploataţii agricole tariful este de 20 lei pe oră. Cursurile organizate de direcţiile agricole sunt taxate, în funcţie de durată, cu sume de la 150 de lei până la 700 de lei. Eliberarea unui carnet de tractorist costă 80 de lei. Direcţiile agricole pot presta aceste servicii deoarece au preluat personalul fostelor camere agricole judeţene, care au fost desfiinţate şi care au realizat aceste tipuri de servicii înainte de a se hotărî desfiinţarea lor.
Daca tot sunt institutii sustinute de la bugetul de stat de ce se mai taxeaza cei care fac agricultura? Sunt mai multi functionari prin birouri dacat lucratori in agricultura.