Sălajul avea în anii 90’ un efectiv de aproximativ 23.000 de bivoli, potrivit datelor oficiale pe care ni le-au pus astăzi la dispoziție autoritățile competente. În prezent, Sălajul are aproximativ 2.500 de bivoli, scăderea fiind una dramatică în ultimele decenii.
Mii de exemplare de bubaline au plecat din Sălaj spre ferme puternice din Europa, cele mai multe animale ajungând în Italia, Anglia, Germania, Ungaria și Elveția și au fost folosite pentru creșterea efectivelor din unitățile zootehnice. Potrivit surselor noastre oficiale, aceste animale sunt deosebit de apreciate în străinătate pentru calitatea cărnii, dar și a laptelui, lapte de bivoliță fiind utilizat ca materie primă pentru obținerea unor produse exclusiviste. Cel mai bun exemplu este „mozzarella”, o brânză obținută din lapte de bivoliță. Buciumi, Creaca, Românași, acestea sunt doar câteva comune cunoscute în trecut datorită numărului mare de bivolițe pentru lapte. Anii au trecut, populația din satele sălăjene a îmbătrânit, tinerii au plecat la oraș, iar efectivele de bivoli au ajuns în pragul dispariției. În 1990, efectivele de bivoli erau la nivel național de peste 200.000 de capete, iar Sălajul avea atunci 23.000. România are acum aproximativ 18.000 de capete, iar în Sălaj sunt aproape 2.500, conform acelorași date oficiale.
Speranțe există
Din fericire, efectivele de bivoli sunt în creștere în Sălaj, tendința fiind înregistrată în ultimii cinci ani. Au fost înființate ferme de profil, multe având sute de animale. „Bivolul este un animal extrem de eficient și ușor de întreținut. Carnea are proprietăți deosebite, iar laptele de bivoliță este foarte apreciat, știm cu toții asta”, ne-a declarat unul dintre specialiștii în zootehnie din Sălaj. Potrivit acelorași date, în prezent, Sălajul este al doilea județ din România ca număr de bivoli, pe primul loc fiind Brașov.