Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a efectuat primele plăţi aferente Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Astfel, beneficiarii care au primit efectiv fonduri europene nerambursabile sunt cei ai Submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, iar valoarea nerambursabilă a primelor plăţi efectuate către cei 124 de tineri fermieri este de 3.855.000 de euro. Potrivit unui comunicat de presă remis de AFIR, această submăsură s-a bucurat de un interes deosebit, în cadrul său fiind depuse cele mai multe cerei de finanţare, 2.874, în valoare totală nerambursabilă de peste 120 de milioane de euro. Dintre acestea, 1.388 de cereri de finanţare cu o valoare de 58,6 de milioane de euro au fost selectate pentru finanţare, până în prezent. Sesiunea de primire a proiectelor, aferentă anului 2015 pentru solicitanţii de finanţare prin intermediul sM 6.1 s-a derulat în perioada 25 martie – 30 octombrie 2015. Astfel, în conformitate cu procedurile şi instrucţiunile de plată aprobate, prima cerere de plată, (tranşă) se va depune de către tânărul fermier în maxim 30 de zile de la data semnării contractului de finanţare. Tranşa I reprezintă 75 la sută din valoarea sprijinului nerambursabil. A doua cerere de plată, tranşa II, se depune în maxim 33 de luni, respectiv 57 de luni pentru exploataţii pomicole, de la data semnării contractului de finanţare, după verificarea îndeplinirii tuturor acţiunilor prevăzute în „Planul de afaceri”, inclusiv după implementarea standardelor europene (dacă este cazul). Tranşa II reprezintă 25 la sută din valoarea sprijinului nerambursabil acordat. AFIR precizează că valoarea maximă a sprijinului financiar nerambursabil acordat prin sM 6.1 tineriilor fermieri este de 50.000 de de euro, în cazul exploataţiilor de dimensiuni mai mici, 12.000 – 29.999 SO, sprijinul este mai mic, respectiv 40.000 de euro. Astfel, în termen de doar trei luni de la închiderea sesiunii de depunere a proiectelor, AFIR a efectuat primele plăţi în contul beneficiarilor sM 6.1, trecând prin etapele procedurale de evaluare, selecţie şi contractare, iar până la finalul lunii AFIR are programate alte plăţi către beneficiari.
124 de tineri fermier !!!! si au trecut 2 ani de la demararea programului !!! 124 de tineri fermier pe TARA !!! hi hi hi !! parca am construi autostrazi din bani europeni ?!?
si astia 124 sunt „fermieri” cu numele?, caci noi, cei de la coada vaci nu avem sanse sa ajungem intre ei. Mie imi cereti o multime de harti si autorizatii, groapa de gunoi si teren la notar, iar alti iau bani doar pe o simpla declaratie? Eu lucru zi si noapte, fara sa am un concediu(nu am avut niciodata) sau zi libera, caci la vaca trebuie sa stai langa ea tot timpul, iar altii nici nu stiu exact ce fermieri sunt,cu ce se ocupa, ce culturi au, dar ei reusesc acolo unde noi nu reusim defel. Aici e problema pe care ar trebui sa o rezolvati ! Bani sa ajunga unde trebuie si nu doar sa va laudati ca ati dat bani sa fie dati, fara sa va pese cui dati.