S-a dat startul depunerii cererilor unice de plată la APIA Sălaj

Fermierii pot depune, la Centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din județul Sălaj și la sediul central județean APIA din Zalău, cererile unice de plată a subvenţiilor pe 2018, începând din data de 1 martie. Perioada de depunere a acestor solicitări, care este până în 15 mai, nu va fi prelungită, anunță APIA.

Directorul executiv APIA Sălaj, Călin Perneș, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la sediul APIA Salaj  joi, 1 martie, informațiile legate de plățile efectuate în anul 2017 în județ precum și informațiile referitoare la campania din acest an. La conferință au participat și directorii adjuncți Vaida Bela și Csutak Nagy Erzebet. Referindu-se la campania care a început, oficial, în 1 martie, directorul APIA Sălaj a spus: “Este obligatoriu ca fiecare fermier să respecte programarea, pe zile și ore, pe care o are. Fermierul care primeşte o înştiinţare de la APIA, să se prezinte în intervalul orar stabilit, pentru a nu se produce aglomeraţii şi cozi, anunță reprezentanții APIA Sălaj”. Trebuie menționat faptul că, în situația în care un fermier, din diferite motive, nu reuşeşte să ajungă să depună cererile pentru a fi introduse în procesul de înregistrare, el rămâne în afara proiectului și rămâne, în final, fără subvenţii.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic, schema simplificată pentru micii fermieri, ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic;  măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020).

Anul trecut, la nivel național, numărul fermierilor autorizați în avans a fost de 749.315.  Începând din  data de 1 decembrie 2017 APIA a demarat autorizarea la plata finală pentru Campania 2017. În perioada 1 decembrie 2017 – 27 februarie 2018 suma totală autorizată la plată se prezintă, la nivel național, astfel: 840,95 milioane euro Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), 214,88 milioane euro Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi cofinanţare de la Bugetul Naţional, 254,41 milioane euro Buget Național. Sumele  autorizate plata finală  la nivel național a fost de  1,310 miliarde euro. Pentru Campania 2017, suma totală autorizată la plată în ceea ce privește plățile directe (FEGA) şi măsurile delegate (FEADR) se ridică la 2,269 miliarde euro. La nivel județean, campania 2017 a reprezentat plata a 36 milioane de euro și soluționarea a 22.000 de cereri de plată din partea fermierilor sălăjeni.

Etapele anului 2018 – APIA Sălaj

În conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 15 din 17.01.2018 privind stabilirea modalității de coordonare a implementării schemelor de plăți directe și a ajutoarelor naționale tranzitorii care se aplică în agricultură, la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, etapele aferente Campaniei 2018 sunt stabilite astfel:

1 martie – 15 mai 2018 – depunerea/primirea cererilor unice de plată; 1 iunie – 1 iulie 2018 – efectuarea controlului administrativ, inclusiv a controlului preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora precum și transmiterea eșantioanelor. Perioada (etapa) 1 iulie – 1 octombrie 2018 – efectuarea controlului la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent unor obligații specifice se va efectua în iarna sau în primăvara anului următor; etapa 16 octombrie 2018 – 30 noiembrie 2018 – plata avansului pentru anul de cerere 2018; etapa 1 decembrie 2018 – 31 martie 2019 – plata finală ca diferență între cuantumul acordat în avans și cuantumul calculat pentru anul de cerere 2018.

În Campania 2018, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic. Fermierii vor depune la APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Cererile se depun la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

 În pragul unui an încărcat, salariații APIA sunt, în continuare, nedreptățiți

Angajații APIA Sălaj au rămas, după cum se știe, cu cea mai mare problemă pe care o au, nerezolvată. Este vorba despre discriminările de care cei din teritoriu au parte, nefiind incluși în aceeași grilă de salarizare așa cum sunt cei din București. Ministerul Agriculturii nu a găsit nici acum timp să ofere o soluție dreaptă acestor cerințe, încălcându-se, pe mai departe, principii fundamentale în ceea ce privește salarizarea personalului APIA din teritoriu. Pentru aceeași funcție, dar, de multe ori pentru un volum de muncă mult mai mare, salariații din centrele județene APIA sunt, pe mai departe, tăiați de la drepturile salariale cuvenite. Deși fac aceeași muncă, salariații din București sunt plătiți diferit față de cei din teritoriu. Munca lor -spun angajații – este nu doar una de răspundere, ci și una cu un consum psihic mare.

Încărcătura pe fiecare funcționar – în special în cazul celor de la județe – este peste dublul nivelului european, astfel, dacă în celelalte țări europene un funcționar în domeniu are o încărcătură de aproximativ 250 de dosare, pe fiecare funcționar, anual, la APIA Sălaj fiecărui funcționar, în anul 2017, i-au intrat în atribuții peste 500 de dosare. Salariații APIA Sălaj au avut în lucru și au soluționat, anul trecut, peste 22.800 de cereri de plată și tot atâtea dosare provenite de la marii și micii fermieri de pe raza județului. Munca efectuată de funcționarii APIA din teritorii este în topul celor mai solicitante activități, stresul psihic, timpul de lucru care depășește de cele mai multe ori 12 chiar 16 ore precum și munca în zilele de weekend reprezentând un lucru obișnuit pentru angajații din teritoriu. Pe lângă faptul că salariații au rămas cu salariile ciuntite, cei mai mulți dintre ei au rămas și cu multe din orele suplimentare efectuate, neplătite.

 

 

4 Thoughts to “S-a dat startul depunerii cererilor unice de plată la APIA Sălaj”

  1. Anonim

    te uiti in poza si ce vezi ?
    generatia noua de la PSD vs.generatie trecuta de la PSD 🙁
    restul e gargara

  2. APIA nedreptatiti?!

    „nedreptatiti-ne si pe noi astialalti, cu vreo 7-8000 lei lunar.

  3. Anonim

    “Este obligatoriu ca fiecare fermier să respecte programarea, pe zile și ore, pe care o are.
    nu ar fi corect sa afisati aceste programari ??

  4. Anonim

    Ar fi multe de spus despre …generatii, munca,salarii

Leave a Comment