Ca urmare a confirmării de către IDSA București prin buletinul de analiză BA 10335/21 ianuarie 2020 a două noi focare de PPA la porc domestic în exploatații din localitatea Marca – Huta (comuna Marca), joi, 23 ianuarie, a fost adoptat un nou Plan de măsuri pentru controlul bolii pestă porcine africane (PPA) în exploatațiile din localitatea Marca – sat Huta, județul Sălaj.
Planul stabileşte o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Marca Huta, cu o rază de 3 km, incluzând două localităţi: Marca Huta din județul Sălaj și Socet (partial) din județul Bihor.
Totodată, se stabileşte o zonă de supraveghere în jurul focarului, cu o rază de 10 km, incluzând 28 localităţi: 11 din județul Sălaj – Marca, Porț, Fufez, Leșmir, Ip, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Halmășd, Cerâșa, Aleuș (parțial), Drighiu (parțial)
și 17 localități din jud. Bihor: Socet (parțial), Valea Cerului, Suplacu de Barcău, Borumlaca, Vâlcelele, Foglaș, Bistra (parțial), Dolea (parțial), Varviz, Popești (parțial), Vărzari, Cuzap, Voivozi (parțial), Padurea Neagră, Huta-Voivozi, Șinteu și Valea Târnei.
Încă din momentul aparției suspiciunii de Pestă Porcină Africană (PPA), în urma testării virusologice realizate în laboratorul din cadrul DSVSA Sălaj în data de 18 ianuarie, în cele doua exploatații (gospodării), din localitatea Marca Huta, în conformitate cu prevederile Directivei nr.60/2002/CE de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pestei porcine africane, respectiv a Manualului operaţional pentru intervenţia la nivelul României în focarele de pestă porcină africană, au fost luate o serie de măsuri, precum: plasarea exploatației sub supraveghere și luarea măsurilor ce se impun în suspiciune PPA; inventarierea animalelor existente în exploatație, examinarea clinică a acestora și recoltarea de probe de sânge; întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecție; evaluarea animalelor în vederea despăgubirii proprietarului; recoltarea de probe biologice de la animalele moarte pentru examene de laborator; sacrificarea animalelor din exploatație (nouă exemplare); ecarisarea teritoriului prin îngroparea cadavrelor de porci; curățarea și dezinfecția în totalitate a exploatației.