În această perioadă premergătoare Sărbătorilor de iarnă, dar și în timpul acestora, inspecțiile efectuate de echipe de medici și inspectori sanitar-veterinari sunt în plină desfășurare. Comercianții dar și producătorii, în special cei care produc sau comercializează produse din carne, lactate, produse de cofetărie, sunt sfătuiți să-și ia toate măsurile pentru a fi din toate punctele de vedere în legalitate, pentru că amenzile aplicate sunt uriașe iar pentru situațiile grave se poate ajunge chiar la închiderea magazinului ori a unității de producție. Inspectorii verifică modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, sau care conţin carne de porc. În acest sens, la nivelul DSVSA Sălaj au fost constituite echipe, care, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie judeţean, se vor efectua controale oficiale privind verificarea respectării condițiilor de sacrificare tradiționala a porcilor în vederea interzicerii tăierilor în spații publice; verificarea modului de respectare a cerințelor legislație aplicabile comerţului cu porcine, carne de porc și produse din carne de porc și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA. De asemenea, se realizează în această perioadă controale în trafic, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne. Verificarea respectării normelor în vigoare privind comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum și peştelui şi produselor din pescuit. Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni sunt: pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.). Piețele agroalimentare sunt deja supravegheate de către medicii veterinari care vor sancționa comercializarea produselor în alte condiții decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare. Este interzisă sacrificarea tradiţională a porcilor în scopul comercializării cărnii sau produselor din carne obţinute. Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii improvizate (în sistem de vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar veterinar. Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenție deosebită va fi acordată verificării condițiilor sanitare veterinare și de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiționale (de exemplu târguri de Crăciun). La nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se va proceda la verificarea respectării cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor; verificarea respectării cerinţelor de igienă; verificarea trasabilităţii produselor alimentare. La nivelul DSVSA Sălaj și al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor oficiale (CSVSAO) în perioadele 28 noiembrie 2019-24 decembrie 2019 şi 27 decembrie 2019-7 ianuarie 2020 va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. De asemenea, la nivelul DSVSA Sălaj și al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) vor fi afișate locurile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spiralis în carnea de porc. Realizarea examenului trichineloscopic la porcii tăiaţi tradiţional (în gospodării) este obligatorie, iar consumul de carne sau produse din carne neexaminate precum și cele achiziţionate din surse clandestine reprezintă un risc major de îmbolnăvire.