Temperaturile nefirești înregistrate în ultimele săptămâni în zona de nord-vest a Transilvaniei, ca dealtfel în multe alte regiuni din țară,au început să-i îngrijoreze pe fermierii sălăjeni. În unele livezi sau gospodării, pomii fructiferi au dat, în aceste zile, primele semne de înmugurire, temperaturile foarte calde pentru această perioadă a anului, dar și cele din luna decembrie, accelerând „trezirea la viață” mult mai devreme în acest an, a pomilor. Cu toate acestea, directorul Direcției Agricole Sălaj, Valentin Duca, îi liniștește pe cultivatorii sălăjeni, spunând că această perioadă, destul de neobișnuită din punct de vedere termic, nu va afecta culturile și nici pomii fructiferi.
Astfel, culturile agricole însămânţate în toamna anului 2017, în Sălaj, nu sunt afectate până în prezent de vremea neobişnuit de caldă pentru această perioadă, potrivit directorului Direcţiei Agricole, Valentin Duca. Acesta a precizat că în judeţul Sălaj au fost cultivate, în toamnă, peste 12.000 de hectare, cele mai mari suprafeţe fiind însămânţate cu grâu. “Pentru culturile însămânţate în toamnă nu sunt probleme, chiar dacă se înregistrează temperaturi ridicate. Avem 12.467 de hectare însămânţate în toamnă din care cu grâu, 10.672, cu orz – 831 de hectare, rapiţă – 826 de hectare şi orzoaică, 138. Culturile se prezintă bine în acest moment.
Ne-am deplasat și în teren şi am văzut asta, am discutat şi cu societăţile care au suprafeţe mai mari cultivate. La pomi şi vie încă nu există probleme, nu au pornit în vegetaţie”, a precizat directorul instituției. Acesta a spus, totodată, că ar putea apărea probleme doar în cazul în care temperaturile ar scădea la valori negative în perioada următoare, pentru un interval mai mare de timp, cea mai sensibilă cultură fiind cea de rapiţă. “Depinde cât de mult va coborî temperatura în termometru şi pe ce perioadă vor persista temperaturile joase. Dintre toate culturile, cea mai sensibilă e rapiţa. La temperaturi de minus 20 de grade Celsius, pe o perioadă mai îndelungată, pot să apară pierderi. Deocamdată culturile de rapiţă arată destul de bine şi sunt pregătite pentru a rezista, dar depinde cât de frig va fi în perioada următoare”, a conchis directorul Valentin Duca.
Cineva are impresia ca cei de la Dir.Agricola is pe ogoarele patriei/judetului?
Sie cineva cu ce se ocupa aceasta institutie? pentru ce iau salar? Jumatate dintre angajati is toata ziua la tigara sau prin oras la cumparaturi ! Au acolo 10 angajati, care ar trebui sa ajute fermierii sa ia bani europeni, dr toti lucre „la negru” ! A verificat cineva cate proiecte au intocmit acesti angajati in ultimi 3 ani, 2015 – 2017? Stie cineva de ce nu au fost intocmite documentatiile pentru amenajamentul pasunilor de aceasta intitutie? Ori sunt lenesi, ori sunt si prosti !