Care sunt diferentele dintre o motosapa si un motocultor?

Din ce in ce mai multi oameni aleg sa se mute in afara orasului, preferand o casa cu gradina in detrimentul apartamentului. Problemele apar cand acesti proaspeti tarani realizeaza ca pamantul din spatele casei, indiferent ca este de 200 de metri patrati sau de 1000 de metri patrati, trebuie sa fie lucrat. Multi aleg sa isi puna gazon, altii sa produca anumite produse agricole. In cazul celor din urma, necunoscutele tind sa devina din ce in ce mai numeroase.

Evident, a trecut vremea cand pamantul era lucrat manual, cu sapa, grebla si alte instrumente folosite de stramosii nostri. Astazi avem motosape performante, motocultoare si o multime de alte dispozitive motorizate care usureaza extrem de mult munca. Care sunt, insa, cele de care avem nevoie?

Diferentele dintre motosapa si motocultor

De foarte multe ori se creaza o confuzie destul de mare in ceea ce priveste motosapa si motocultorul. Desi denumirea este asemanatoare si in multe situatii scopul este acelasi, diferentele intre cele doua sunt destul de mari.

Motocultorul. Este un utilaj agricol ce are rolul de a forma canale pentru seminte. Cele mai bune motocultoare au dispozitive de dozare si de plantare si pot chiar sa acopere semintele cu pamant, odata ce sunt plantate. Practic, singura munca depusa de cel care foloseste un motocultor este sa puna seminte in dispozitiv si sa se plimbe cu el. Utilizarea unui motocultor nu este chiar atat de simpla, insa, in conditiile in care trebuie sa fie impins tot timpul, iar greutatea sa este considerabila. Tocmai de aceea, este destinat unor suprafete mai mari.

Spre deosebire de motosapa, motocultorul reuseste sa si planteze si pe langa asta marunteste pamantul la o adancime considerabila. Daca se achizitioneaza un motocultor trebuie sa se aiba in vedere si faptul ca acesta are nevoie de o multime de accesorii, in functie de necesitati. Poate sa functioneze cu freze pentru pamant, cu sapa pentru cartofi, cu turbina si lama de zapada sau cu cisterna.

Motosapa. Mai simpla si mai apreciata, motosapa are un singur rol: de a marunti pamantul. Nu este destinata suprafetelor foarte mari, asadar, de cele mai multe ori se achizitioneaza motosape pentru gradina. O regula universal respectata de agricultori este cea a suprafetei de 0.5 ha. Daca suprafata din proprietate este mai mica, atunci este nevoie de o motosapa (Gartenfräse). Daca, in schimb, suprafata este mai mare, va fi nevoie de un motocultor.

Desi este un dispozitiv simplu, motosapa trebuie sa fie aleasa cu grija, in asa fel incat sa fie usor de folosit si sa aiba eficienta mare. Inainte de achizitie se recomanda testarea unei motosape, actiune ce poate fi dusa la bun sfarsit in magazinele de profil. Chiar daca se trece peste acest pas insa, nu este o problema chiar atat de mare, in conditiile in care are o greutate de doar 30-60 de kg, asadar, poate sa fie manevrat mult mai usor decat un motocultor.

 

Leave a Comment