Buletin de avertizare fitosanitar

Conditiile climatice din ultima perioada au fost favorabile pentru aparitia si dezvoltarea ciupercilor din fam. Peronosporaceae, care induc boli la plante cunoscute sub numele de  mane, precum si pentru aparitia si dezvoltarea daunatorilor, care pot produce pierderi considerabile de recolta sau chiar sa compromita culturile de legume : cartof, tomate, vinete, ardei, ceapa, usturoi si castraveti. Perioadele ploioase urmate de temperaturi mari si umiditate atmosferica mare sunt foarte favorabile atacului.

Pentru prevenirea si combaterea infectiilor produse de agentii patogeni : mana solanaceelor ( Phytophthora infestans ), mana ardeiului ( Phytophthora capsici ), mana cucurbitaceelor ( Peronospora cubensis ), mana cepei ( Perenospora destructor ) si patarea bruna a frunzelor ( Alternaria porri ), la culturile de cartof, tomate, vinete, ardei, ceapa, usturoi si castraveti se recomanda ca in aceasta perioada, sa se efectueze un tratament chimic folosind unul din urmatoarele fungicide cu actiune de contact, preventiva :

– Vondozeb – 2 -2,5 kg/ha sau

– Polyram DF – 1,8 kg/ha sau

– Antracol 70 WP – 1,5 – 2,5 kg/ha sau

– Bravo 500 SC – 2,0 l/ha, sau una din combinatiile de produse cu actiune sistemica, preventiva care controleaza si putregaiul cenusiu ( Botrytis cinerea ) ;

– Curzata Manox – 2,5 kg/ha  + Teldor 500 SC – 0,8 l/ha sau

– Ortiva 250 SC – 0,075% ( 0,75 l/ha ) + Switch 62,5 WG – 0,08 – 1 kg/ha sau

– Melody Compact 49 WG – 2 kg/ha + Teldor 500 SC – 0,8 l/ha sau

– Cabrio Top – 1,5 – 2 kg/ha + Teldor 500 SC – 0,8 l/ha  sau

– Aliette 80 WG – 0,2% ( 2,0 kg/ha ) + Teldor 500 SC – 0,8 l/ha sau

– Ridomil Gold MZ 68 WG – 2,5 kg/ha + Switch 62,5 WG – 0,08 – 1 kg/ha sau

– Manoxin M 60 PU – 0,4 % ( 4 kg/ha ) + Switch 62,5 WG – 0,08 – 1 kg/ha

sau un fungicid cu actiune sistemica preventiva si curativa in cazul in care boala se manifesta pe plante ( la inceput pete mici, galbui, cu un contur difuz si mai numeroase la marginea foliolelor, care se maresc treptat, devin brune, iar in dreptul petelor pe partea inferioara a frunzelor se observa un puf foarte fin albicios ) :

– Ortiva Top – 1,0 l/ha  sau una din combinatiile de produse cu actiune sistemica preventiva si curativa care controleaza si putregaiul cenusiu ( Botrytis cinerea ) ;

– Infinito 687,5 SC – 1,4 l/ha + Teldor 500 SC – 0,8 l/ha  sau

– Consento 450 SC – 2,0 l/ha + Switch 62,5 WG – 0,08 – 1 kg/ha sau

– Pergado MZ – 2,0 – 2,5 kg/ha + Teldor 500 SC – 0,8 l/ha

– Verita – 2,5 kg/ha + Signum – 1,5 kg/ha.

 

 

Pe parcelele unde plantele de ardei, tomate, vinete, castraveti prezinta simptome de ofilire se va folosi produsul Topsin 70 WDG – 0,05 – 0,1 % sau Topsin M 70 – 0,05 – 0,1% ( 0,5 l/planta ). Tratamentul este obligatoriu la culturile din spatii protejate (unde  ciupercile de tip Fusarium, Verticillium sunt mai frecvente).

Tratamentul se repeta la 7 – 10 zile, in functie de conditiile climatice si de tipul de actiune al produsului ( contact sau sistemic ), folosind un produs cu substanta activa diferita fata de cel de la tratamentul anterior.

Conditiile climatice au fost favorabile pentru aparitia si dezvoltarea tripsilor, afidelor si acarienilor la cultura de tomate, vinete, ardei si castraveti.  La semnalarea atacului, pentru combaterea acestora,  se recomanda sa se aplice doua tratamente fitosanitare la interval de 8-10 zile, folosind una din cobinatiile de produse :

  1. Vertimec 1,8 EC – 0,1% + Actara 25 WG – 0,02% (0,2 kg/ha);
  2. Ortus 5 SC – 0,1% ( 1l p.c./ha ) + Mospilan 20 SP – 0,025% ;
  3. Milbeknock EC – 0,075% + Laser 240 SC – 0,05% ;
  4. Nissorun 10 WP – 0,04% + Match 050 EC – 0,15% ;
  5. Invert 1,8 EW – 0,5 – 1,0 l/ha + Match 050 EC – 0,15% .

Pe parcelele  unde se constata prezenta adultilor sau larvelor Gandacului din Colorado ( 5 – 10 larve /planta sau un gandac la 4 – 5 tufe ),  tratamentul se complexeaza cu unul din insecticide :

  1. Actara 25 WG – 60 – 80 gr/ha ;
  2. Calypso 480 SC – 0,08 l/ha ;
  3. Lider 200 SL – 0,3 l/ha ;
  4. Proteus OD 110 – 0,4 l/ha ;
  5. Coragen – 62,5 ml/ha ;
  6. Pyrinex Quick – 1,0 l/ha.

Cititi si respectati instructiunile si informatiile inscrise pe eticheta produselor de protectia plantelor.

Nu se fac tratamente daca  temperatura aerului este mai mare de  24°C,  viteza  vantului depaseste  4 m/s si daca insolatia este  puternica.

Pentru agentii de daunare avertizati, se vor utiliza doar produse de protectia plantelor (ppp) omologate de Comisia Nationala de Omologare a Produselor de Protectia Plantelor, care sunt inregistrate in baza de date PEST – EXPERT, care poate fi accesata la adresa : http ://www.madr.ro, la sectiunea Fitosanitar – adresa web:https://aloe.anfdf.ro, utilizator – quest ; parola – guest.

Luati  masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator.

Respectaţi  cu  stricteţe  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protecţie a albinelor şi a animalelor conform: Ordinului Comun nr. 45/1991 al MAA, privind unele măsuri pentru protecţia familiilor de albine împotriva intoxicaţiilor cu pesticide, a Legii nr. 383/2013                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        a apiculturii şi nr.127/1991 al ACA din Romania; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala si 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor, precum şi a Protocolului de colaborare  nr. 328432/31.03.2015, încheiat între Agenţia Naţională Fitosanitară  şi  Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, privind implementarea legislaţiei, în vederea  protecţiei familiilor de albine, împotriva intoxicaţiilor cu produse de protecţia plantelor.

 

Alte informatii.

Respectati conditiile de depozitare, manipulare si utilizare a ppp in exploatatiile agricole, cum sunt prevazute in Ghidul pentru utilizarea in siguranta a ppp cap. 2 si 3 (http://www.madr.ro/norme-de-eco-conditionalitate – in -domeniul-fitosanitar.html).

Nu se aplica tratamente cu produse de protectia plantelor in zonele de protectie a resurselor de apa, in zonele de protectie sanitara si ecologica, precum si in alte zone protejate stabilite in conditiile legii (art. 16 alin. (2) si anexa nr. II din Legea nr. 107/1996 legea apelor si HG nr. 683/2013, sectiunea B)

Clatiti cu apa de trei ori ambalajele in care au fost ppp si le returnati la o unitate de preluare a deseurilor ( SCAPA). Folositi  aparate de stropit in stare perfecta de functionare, bine reglate si testate periodic ( OM 1234/2006 cap. VI pct. 6.7 ). Dupa fiecare tratament, echipamentele de protectie a muncii si utilajele utilizate  se curata. Fermierul trebuie sa aiba conditii de stocare a apelor reziduuale ( fosa sau recipienti de stocare )

Leave a Comment