După ce în urmă cu o lună autoritățile sălăjene anunțau măsuri și restricții în ceea ce privește vânătoarea sau transportul ori comerțul în târguri cu porci domestici pe raza județului Sălaj, miercuri au fost luate noi măsuri, motivul fiind cele două focare de pestă porcină descoperite în județul Satu Mare, pe Fondurile de Vânătoare 44 Cehal și 47 Supur.
“În contextul evoluţiei pestei porcine africane la mistreţi pe raza județului Satu Mare, Fondul de Vânătoare 44 Cehal și Fondul de vânătoare 47 Supur, a înștiințării DSVSA Satu Mare nr. 7514/28.06.2018 asupra faptului că există o continuitate silvatică din aceste fonduri și pe raza județului Sălaj, cu solicitarea comunicării zonei infectate stabilite pe raza județului Sălaj, se hotărăște a se stabili pe raza judeţului Sălaj următoarele zone supuse restricţiilor: Zona infectata și Zona de control temporar.
Începând din 4 iulie 2018, în cadrul C.L.C.B. se stabileşte ca: Zonă infectată în conformitate cu Art 16. din Directiva CE 60/2002 Fondul de vânătoare administrat de către A.V. Silvania Ardelenească: F.V. 30 Carastelec cuprinzând localităţile: Bobota, Camăr, Dumuslău, Carastelec, Măerişte, Doh, Mălădia, Criştelec, Pusta, Bilghezd, Uileacu Şimleului, Bobota, Zalnoc. Zonă de control temporar pe următoarele Fonduri de vânătoare: F.V. 28 Chieșd, F.V. 31 Lapiș, cuprinzând localităţile: Derşida, Sărmăşag, respectiv Şumal, Leşmir, Zăuan Băi. Stabilirea restricţiilor pentru mişcarea animalelor în zona infectată:
Mişcarea animalelor din zona infectată este restricţionată în conformitate cu Directiva C.E. 60/2002 transpusă în legislaţia naţională prin Ordinul ANSVSA nr. 99 / 2006 astfel: toți porcii din exploatație să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație; nici un porc să nu intre sau să iasă din exploatație, cu excepția autorizării autorității competente, ținând seama de situația epidemiologică” se arată în comunicatul Prefecturii.
Exploataţiilor cu porci domestici li s evor aplica măsuri de monitorizare prin DSVSA, DSP, APM, IPJ Sălaj, UAT. Punerea sub supraveghere a exploatațiilor de porci în zona definită ca infectată: efectuarea unui recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploatațiile; acesta este actualizat de proprietar. Informațiile conținute în recensământ se prezintă la cerere și se pot verifica la fiecare inspecție. Cu toate acestea, în ceea ce privește exploatațiile în aer liber, primul recensământ se poate efectua pe baza unei estimări; asigurarea de mijloace corespunzătoare de dezinfecție și dacă este necesar, de dezinsecție utilizate la intrările și ieșirile adăposturilor porcilor, precum și ale exploatației înseși; luarea măsurilor de igienă corespunzătoare (schimbarea hainelor şi încălţămintei cu care s-au efectuat deplasări în fondurile de vânătoare) aplicate de către toate persoanele care intră în contact cu porcii sălbatici, pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane; porcii morți sau bolnavi, care prezintă simptome de pestă porcină africană vor fi supuși unui test de depistare a pestei porcine africane; nici o parte dintr-un porc sălbatic, sacrificat sau găsit mort și nici un material sau echipament care ar putea fi contaminat de virusul pestei porcine africane să nu se introducă într-o exploatație de porcine; porcii, materialul lor seminal, embrionii sau ovulele lor să nu părăsească zona infectată.
Monitorizarea va fi efectuată de Ministerul Apelor si Pădurilor – Garda Forestieră Oradea; Gestionarii fondurilor de vânătoare / cinegetice implicate, DSVSA, DSP, APM, MAI – Inspectoratul de Politie, UAT :
În fondurile de vânătoare din zona infectată se întreprind, cu respectarea măsurilor de biosecuritate, următoarele: se suspendă vânătoarea la toate speciile; se suspendă administrarea de hrană la locurile de hrănire a mistreților, cu excepţia zonelor în care s-au semnalat pagube în culturile agricole; se interzice circulaţia animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, etc.) prin incinta pădurilor, inclusiv transhumanţa; se interzice accesul, din orice motive, a persoanelor neautorizate în aceste păduri; se vor efectua inspecţii/patrulări zilnice pentru depistarea de porci mistreţi morţi/bolnavi de către personalul propriu al fondurilor de vânătoare supuse restricţiilor; se vor colecta mistreții găsiți morți la puncte de colectare prestabilite; se vor anunța medicii veterinari oficiali, care vor recolta probe specifice în direcția pestei porcine africane; se vor ecarisa carcasele de mistreți în unități autorizate sanitar veterinar sau după caz prin metode alternative (îngropare sub supraveghere sanitar veterinară oficială); respectarea restricţiilor impuse populaţiei se va monitoriza de către MAI – Inspectoratul de Poliție.
În fondurile de vânătoare din zona de control temporară se întreprind cu respectarea măsurilor de biosecuritate următoarele: se suspendă vânătorile la goană la toate speciile, fiind admise doar vânătorile la pândă; se suspendă administrarea de hrană la locurile de hrănire a mistreților, cu excepţia zonelor în care s-au semnalat pagube în culturile agricole; se interzice circulaţia animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, etc.) prin incinta pădurilor, inclusiv transhumanţa; se interzice recoltarea fructelor de pădure, ciupercilor etc. din aceste păduri; se vor efectua inspecţii/patrulări cel puțin la un interval de două zile pentru depistarea de porci mistreţi morţi/bolnavi; se vor colecta mistreții găsiți morți la puncte de colectare prestabilite; se vor anunța medicii veterinari oficiali, care vor recolta probe în direcția pestei porcine africane; se vor ecarisa carcasele de mistreți în unități autorizate sanitar veterinar sau după caz prin metode alternative (îngropare sub supraveghere oficială); respectarea restricţiilor impuse populaţiei se va monitoriza de către MAI – Inspectoratul de Politie Sălaj.